10 неща, които трябва да знаем, за да играем покер

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Не е необходимо да бъдеш професионален играч, за да играеш покер, но има някои основни неща, които трябва да знаеш относно играта, в случай, че имаш желание да я практикуваш или просто си търсиш ново хоби. Както всяка друга игра, покерът има своите правила и особености и със сигурност не зависи само от късмета на играча.

Силата на ръцете (1) стои в основата на играта. За да знаеш какво правиш с основния инструмент, а именно картите, трябва да си добре запознат с тяхната подредба. Не забравяй, че тази йерархия зависи и от вида покер, който играеш. Познавайки добре картите, ще се чувстваш по-сигурен по време на играта.

След като вече познаваш силата на картите, трябва да знаеш какви са основните действия на масата (2). CHECK – ако все още никой не е заложил или последният залог не се е променил, можеш да чекнеш, тоест не правиш нов залог, а предаваш щафетата на следващия играч по посока на часовниковата стрелка. BET – това означава да направиш залог, който останалите също трябва да платят (CALL). Ако желаят да вдигнат сумата на залога, могат да направят RAISE (рейз) или да влязат с всичките си пари (ALL-IN), в зависимост от това дали конкретният вид игра го позволява. В случай, че не желаят да отговорят на твоя залог и да продължат играта, могат да фолднат (FOLD).

Освен картите, които са в ръцете ти, след първия рунд на залагане, дилърът раздава три открити карти на масата, които са общи за всички играчи – FLOP (3). Всеки от играчите може да ги използва, за да образува своята ръка. Следва втори рунд на залагане, в който отново можеш да залагаш чипове. Когато приключи, отново всички залози се събират и отиват в пота.

Четвъртата обща карта – TURN (4), също се раздава открита на масата и може да се използва от всички играчи за образуване на ръка. Следва нов (трети) рунд на залагане, след което идва ред на ривъра (RIVER) – пета последна обща карта (5). Можеш да рейзнеш за последен път, ако имаш силна ръка или искаш да блъфираш (BLUFF). Който е готов да плати залога, накрая участва в последния етап на играта – SHOWDOWN (6). При него всеки играч разкрива картите си и печели този с най-добра ръка.

Препоръчително е да си изградиш стратегия (7), дори и да си начинаещ, която да следваш по време на играта. В началото е добре да играеш само силните ръце, дори те да не са много. Като нов играч е трудно да преценяваш ръцете и кога е добре да отговориш или да вдигнеш залога, затова е за предпочитане да избягваш рейз-а. Може да използваш и един от основните ходове в покера – да блъфираш (8), въпреки че това също не е препоръчително за начинаещи, освен ако не се чувстваш сигурен в себе си.

Важно е да наблюдаваш опонентите си (9). Не е мит, че покерът е игра на психиката, ума и наблюдателността. Едновременно с това трябва да запазиш самообладание и спокойствие. Понятието poker face означава да не издаваш външно следващия си ход и картите, които държиш. Трябва да можеш да останеш концентриран и да преценяваш във всеки един момент останалите играчи на масата.

Не се страхувай да загубиш (10). Случва се и на най-добрите играчи – няма нищо срамно или страшно в загубата. Както казва един от първите професионални покер играчи Амарило Слим: „Никой не е винаги победител и всеки, който казва, че е, или е лъжец, или не играе покер.“


Коментари

Сподели

Коментари