На 30 септември внимавайте кой ви се усмихва, защото една от най-приятните и разпознаваеми в цял свят форми на любезност между хората придобива съвсем ново, гибелно значение.

Тази есен, само в кината, оригиналният и изключително напрегнат хорър трилър „Усмивка“ ще предложи на зрителите смразяващо кръвта изживяване – среща със свръхестествен феномен, който поразява хората с ужасяваща усмивка. А веднъж видите ли я, вече е твърде късно.

„Усмивка“ разказва за терапевта д-р Роуз Котър (Соси Бейкън), която става свидетел на травматичен инцидент с неин пациент и започва да се сблъсква с плашещи, необясними явления, които само тя може да види и за които няма никакво обяснение.


Постепенно ужасът поглъща целия ѝ свят и Роуз открива, че разполага само с броени дни преди злонамерена свръхестествена сила да сложи край на живота ѝ. Но за да оцелее и да избяга от новата ѝ чудовищна реалност, Роуз трябва да се изправи пред демоните на собственото си минало и да разкрие какво се крие зад зловещото проклятие на усмивката.

„Усмивка“ обещава на всички почитатели на свръхестествените хорър трилъри незабравимо преживяване, решено в най-добрите традиции на жанра. Филмът предлага история с множество мистерии и обрати, която ще държи зрителите пред големия екран на ръба на седалките (освен в моментите, когато ще ги накара да подскачат от страх) и която ще остане с тях дълго след края на прожекцията.

Внимавайте кой ви изпраща „Усмивка“ – от 30 септември само в кината, а в дните преди премиерата © Мустак • Мъжката зона ви дава шанс да спечелите двойни кинобилети за филма. Попълнете формата за регистрация, отговорете на въпроса до 10 часа на 30 септември и бъдете готови за награда. Успех!


Ден преди официалната премиера на „Усмивка“ у нас поглеждаме зад кулисите на продукцията. Ето 10 любопитни факта за актьорите, сюжета и тайните детайли около лентата. А тук е скрит и отговорът на въпроса.

1. „Усмивка“ не е оригиналното заглавие на филма. Първоначално е бил предвиден да се казва „Something’s wrong with Rose“.

2. „Усмивка“ е пълнометражният дебют на режисьора Паркър Фин, вдъхновен от късометражния му проект „Laura Hasn’t Slept“, който той реализира през 2022. В него участва и Кейтлин Стейси, която също има ключова роля във филма „Усмивка“.

3. Злокобната сила, превземаща живота на Роуз има няколко проявления, ключовото от което, даващо и заглавието е на филма, е усмивката – жестът, който първосигнално за всички нас означава нещо положително.

4. Режисьорът Паркър Фин споделя, че е избрал да използва именно усмивката като основен елемент във филма си, поради силния емоционален заряд, който този жест носи. „Усмивките предизвикват нещо много първично в нас“, споделя той и допълва „Научаваме се да се усмихваме още като бебета, преди да се научим даже да говорим, затова и идеята ми беше да използвам този образ и да го превърна в опасна и разрушителна заплаха. А и човекът е единственото живо същество, което използва усмивката като приятелски символ. За повечето животни показването на зъби е заплашителен жест“. Главната героиня потвърждава ефекта, който носи използването на усмивката във филма„Усмивките в този филм са ужасяващи. Когато видиш тези зловещи усмивки – нещо, напълно противоположно на това, което си свикнал, те наистина остават дълбоко в съзнанието ти и ти влияят дълго време след като си напуснал киносалона“.

5. Заклет почитател на жанра хорър-трилър, Фин добре знае, че една от основните предпоставки за такъв успешен филм, е главният герой. „Главната ми цел беше да изградя идеалния главен герой“, споделя режисьорът. „Защото направиш ли го, си свършил половината работа по филма“, допълва той. За да създаде достоверен главен герой, Паркър Фин търси актриса, която да може да пресъздаде достатъчно убедително двата основни елемента на филма – драматичният и хорър такъв. В момента, в който екипът на филма се среща със Соси Бейкън, за всички вече е ясно, че тя е идеалният избор за ролята.


6. Хорър жанрът е заложен в „кръвта“ на Бейкън. Баща ѝ е известният Кевин Бейкън, който наред с другите си роли, участва и в няколко култови хорър филма, сред които „Гласове в мрака“, „Линия на смъртта“ и вечната класика „Петък, 13-и“.

7. Макар и със завиден стаж в актьорската кариера, най-вече в телевизионни продукции, сред които нашумелият „Мер от Ийсттаун“, както и „13 причини защо“, ролята на д-р Роуз в „Усмивка“ е първата до момента в пълнометражен филм за Бейкън. Тя е и изискващата най-сериозни емоционални и физически усилия досега. „Честно казано, не очаквах колко много ще ми повлияе този филм, започвайки работа по него“, споделя актрисата. „Адски е изтощително да снимаш такъв проект, защото тялото ти не може да разпознае разликата между актьорската игра и истинския живот.“

8. Паркър Фин настоява да пресъздаде по максимално въздействащ върху публиката начин параноята и нарастващият ужас, които постепенно обземат Роуз и тя самата да ги усеща. Върху това се фокусира и oператорът на филма – Чарли Сароф. За да пресъздаде и визуално това усещане, Сароф използва комбинация от широкоъгълни кадри, които карат Роуз да изглежда малка и уязвима, редувайки ги с екстремни близки планове, които да внушат това емоционално състояние. „Именно редуването на тези два елемента е нещото, което ви държи в постоянно напрежение, създавайки усещането, че нещо дебне в сенките и всеки момент ще изскочи от там“, казва Сароф.

10 любопитни факта за филма "Усмивка"

9. За да пресъздаде по максимално достоверен начин страшните моменти във филма, от които зрителите буквално ще настръхнат, режисьорът Паркър Фин предпочита да заложи повече на физически киноефекти, уловени чрез камерата, отколкото на използването на CGI. Въпреки че използването им отнема допълнително време и усилия, резултатът определено си заслужава, смята Фин.

10. Както всичко останало, така и цветовете във филма играят важна роля за сюжета, пресъздаването на атмосферата и разказването на историята. Заедно с дизайнера по продукцията – Лестър Коен, Паркър Фин отделя специално внимание на цветовите палитри, които използва, във всеки един аспект, за да изобразят психическата нестабилност и емоционално състояние на Роуз. Така например стените на болницата, в която Роуз работи, са боядисани в бледорозово, базирано на проучване, доказващо, че нюансът Shade Baked Miller Pink се използва за намаляване на агресията. А в повечето сцени Роуз носи дрехи в различни нюанси на синьото – цвят, който често се използва за изобразяване на тъгата.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *