Изследване с помощта на подхвърлени портфейли с малко пари и лични вещи определи най-честните градове в света. В проучването на авторитетното издание “Reader’s Digest“ са били включени 16 града, а на първо място по честност излязоха жителите на финландската столица Хелзинки, които върнаха 11 от 12 „загубени“ портфейла.

На последно място в подреждането е столицата на Португалия – Лисабон, със само един върнат портфейл, и то от двойка холандски туристи. В портфейлите е имало по 30 британски лири, снимки, както и телефона на собственика. От подхвърлените 192 портфейла само половината са върнати, но резултатите се различават рязко от град в град.

Дали градът е беден или богат, няма значение за това колко хора решават да задържат парите, или не. Възрастта и полът също не са показатели за честност, защото мъже, жени, деца и пенсионери са задържали и връщали портфейли еднакво. Много са случаите и на открито присвояване. Мъж взел портфейла, погледнал в него и се качил в нова мазда.

Друг мъж в Ню Йорк, веднага след като намерил портфейла, влязъл в магазин и си купил цигари. В Амстердам пък възрастен човек, след като намерил портфейла, влязъл в магазин за алкохол. Оказало се обаче, че не искал да похарчи парите за някаква бутилка, а да използва телефона, за да се обади на собственика на портфейла. Ето 10-те най-честни града в света.

1. Хелзинки (Финландия): Върнати 11 от 12 „изгубени“ портфейла
2. Мумбай (Индия): Върнати 9 от 12
3. Будапеща (Унгария): Върнати 8 от 12
3. Ню Йорк (САЩ): Върнати 8 от 12
5. Москва (Русия): Върнати 7 от 12
5. Амстердам (Нидерландия): Върнати 7 от 12
7. Берлин (Германия): Върнати 6 от 12
7. Любляна (Словения): Върнати 6 от 12
9. Лондон (Англия): Върнати 5 от 12
9. Варшава (Полша): Върнати 5 от 12Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *