Джордж Р.Р. Мартин е сравняван със самия Шекспир. Наричат го „американският Толкин“. Има множество награди и фенове и е обявен за един от авторите с най-високи доходи.

Въпреки това все още пише на компютър WordStar 4.0 с операционна система DOS и кара Мазда. Официалният му фен клуб се нарича „Братството без флагове“.

Ако се случи така, че почине преди да завърши най-популярната си поредица „Песен за огън и лед“, по която е създаден сериалът „Игра на тронове“, е оставил инструкции всичките му бележки и ръкописи да бъдат унищожени, така че никой друг автор да не може да напише финала вместо него. А на рождения му ден ние ви разказваме най-любопитното от личната му история.


1. Корените

Има френски, английски, уелски и немски корени и е приблизително четвърт ашкенази. Майка му е половин ирландка.

2. Родителите

Бащата – Реймънд Колинс Мартин, е пристанищен работник. Майката – Маргарет Брейди Мартин, е домакиня. Семейството ѝ било заможно и с успешен строителен бизнес, но губи всичко по време на Голямата депресия.

3. Раждането

Джордж Реймънд Мартин е роден на 20 септември 1948 г. в град Байон, Ню Джърси, САЩ. Има две по-малки сестри – Дарлийн Мартин Липински и Джанет Мартин Патън. До 4-годишна възраст семейството му живее в къщата на прабаба му, а през 1953 г. се мести във федерално жилище за хора с ниски доходи, близо до доковете на Байон. На 13-годишна възраст, при конфирмацията си, приема и името Ричард.


4. Детството

Недоимъкът, в който израства, го тласка да развива любов към четенето и писането на много ранна възраст. Те му позволяват да „пътува“ извън родния си град. Той бързо научава, че писането може да бъде и печелившо начинание. Започва да продава историите си на други деца в квартала. Предприемаческите му наклонности приключват, когато историите му започват да предизвикват кошмари у едно от децата, и това стига до ушите на Маргарет.

5. Комиксите

Мартин става голям фен на Marvel и DC Comics и активен член на фенклубовете им. Първото от многото му писма до редактора на комикса „Фантастичната четворка“ е отпечатано в бр. 20 от ноември 1961 г. Той е и първият на опашката за първата по рода си Комикс конвенция в Ню Йорк през 1964 г. и получава значката „№1 фен на комикси“. Любовта на Мартин към комиксите е това, което го вдъхновява към професионалната му кариера.

6. Шахът

Писателят е и опитен шахматист. Започва да играе в началното училище. В колежа основава клуб по шах и става капитан на колежанския отбор по шах. Открива, че може да печели и пари от това умение. Явява се на всякакви турнири, които са през уикенда. Дори и организира такива. В останалите пет дни през седмицата пише. Чрез шахът успява да си докара достатъчно пари, за да си плаща сметките.

7. Войната

Годен е за наборна служба за войната във Виетнам, но е против войната като цяло и смята, че точно този конфликт е ужасна грешка за Америка. Избягва военната служба, като подава молба и придобива статут на възразител по съвест. Полага две години доброволчески труд, като от 1972 до 1974 г. работи към Фондацията за правна помощ за бедните от предградията на окръг Кук. Редактира нюзлетъра и пише съобщения за пресата.


8. Жените

През 1973 г. на конгрес в Далас се запознава с Лайза Татъл. Той живее в Чикаго, а тя е студентка в Сиракюз. Двамата водят кореспонденция и започват връзка, продължила до пролетта на 1974 г. Съавтори са на повестта „Бурите на Планетата на ветровете“. Същата година във Вашингтон се запознава с Гейл Бърник. Женят се през ноември 1975 г. През 1979 г. се развеждат по взаимно съгласие, без да се сдобият с деца.

Още през 1975 г. се запознава с бъдещата си втора съпруга Парис Макбрайд в Нашвил, докато е в хотел с приятели. Започват връзка, след като той се развежда, и заживяват заедно в Санта Фе. На 15 февруари 2011 г. се женят на малка церемония в дома им, а на 19 август 2011 г. организират по-голяма сватба и прием на 69-ият Световен конгрес на научната фантастика в град Рино. Нямат деца.

9. Вълците

Обсебен е от вълците и е поддръжник на благотворителната организация „Wild Spirit Wolf Sanctuary“ в Ню Мексико. През 2014 г. стартира кампания за набиране на средства за осигуряването на убежища и храна за тези животни. Предлага на дарителите на 20 хиляди или повече долара възможността да получат герой, кръстен на тях и убит, в предстоящия роман от поредицата „Песен за огън и лед“. Кампанията привлича вниманието на медиите и събира общо 502 549 долара.

10. Киното

На 18 май 2014 г. се появява като самия себе си в шестия епизод от седмия сезон на шоуто „Robot Chicken“. Месец по-късно е във втория епизод на десетия сезон на пародийния телевизионен сериал „Gay of Thrones“. Година по-късно се появява в осмия епизод на втория сезон на телевизионния сериал „Z Nation”, като зомби версия на самия себе, слагайки автографи на екземпляри от новия си роман.

Във филма на ужасите от 2015 г. „Sharknado 3: Oh Hell No!“ е убит, докато гледа филм в киното. Има и епизодична роля в „Игра на тронове“, която обаче е изрязана. Трябвало е да бъде и глава в сцената, в която Джофри показва на Санса отрязани глави. Но излиза твърде скъпо и бавно да се създаде модел на определена глава, затова продуцентите се отказват.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.