Те са достатъчно смели, за да се подложат на изключителна трансформация по смяна на пола, въпреки че са под светлините на прожекторите.

От дъщерята на Шер и доведения баща на Ким Кардашиян до режисьорите на култовата поредица „Матрицата“, общото между всички тях, е че избраха да бъдат това, за което са копнели цял живот. И сега са щастливи.

Ето кои са 10-те известни личности, които направиха най-важната стъпка в живота си – операция за смяна на пола.

10. Лили Елбе

10 известни личности, които са сменили пола си
Aктьорът Еди Редмейн като Лили Елбе във филма „Момичето от Дания“ (2015)

Родена като Eйнар Могенс Вегенер, тя е дaтски художник и първият човек, върху когото са извършени поредица от експериментални операции за смяна на пола. Лили умира през 1931 година от усложнения след една от поредните операции. Историята ѝ е описана в няколко книги и филма. Операцията на „Момичето от Дания“ и дневниците на лекарите позволяват на хирургията да се развива в тази насока и така, 23 години по-късно, да извършват първата успешна операция по смяна на пола – на Джордж Йоргенсен.

9. Кристин Йоргенсен

10 известни личности, които са сменили пола си

Кристин е родена в Ню Йорк в семейство от датски произход като Джордж Уилям Йоргенсен. По време на Втората световна война е войник в американската армия. След службата, през 1952 година, заминава за Дания, където успешно преминава хормонална терапия и операция за смяна на пола. Трансформацията от обикновено момче в изящна блондинка превръща Йоргенсен в суперзвезда буквално за една нощ. Умира през 1989 година от рак.

8. Балиан Бушбаум

10 известни личности, които са сменили пола си

Балиан Бушбаум е роден през 1980 г. в като Ивон. През 1999 година тя става шампионка на Германия на овчарски скок. Участва и в Олимпиадата в Сидни. Тъй като никога не се чувствала като жена, през 2007 година Ивон започва своята трансформация в мъж. Година по-късно се ражда Балиан Бушбаум – треньор на отбор по висок скок и много търсен фотомодел.


7. Джейн Коунти

10 известни личности, които са сменили пола си

Джейн Коунти е американска певица, музикант и актриса, чиято кариера продължава повече от 5 десетилетия. Тя е родена през 1947 година в Далас, Джорджия, като мъж, но се превръща в първия транссексуален рок-пънк певец. И макар че никога не постига огромен комерсиален успех, показателен за нейния талант е факта, че звезди като Дейвид Бауи, Рамонес, Пати Смит и Лу Рийд споделят, че тя е оказала огромно влияние върху творчеството им.

6. Джена Талакова

10 известни личности, които са сменили пола си

Канадският модел с чешки корени Джена Талакава е родена 1988 година. През 2012 година тя попадна под светлините на прожекторите, след като бе дисквалифицирана от конкурса „Мис Вселена“. Причината – пропуснала да спомене пред журито, че се е родила мъж. Решението отприщи гнева на редица организации, а красавицата поведе съдебна битка за правата си. Самият Доналд Тръмп, който притежава лиценза на конкурса, нареди на организаторите тя да бъде допусната до участие.

5. Чаз Боно

10 известни личности, които са сменили пола си

Американски музикант и писател. Известен не само с решението си да смени пола си, а и с факта, че говорим за единственото дете на супер звездата Шер. Роден като Честити, Чаз никога не е крил влечението си към момичетата и открито е говорил за желанието си физически да се превърне в мъж. Неговата трансформация продължава две години – от 2008 до 2010 година.

4. Алексис Аркет

10 известни личности, които са сменили пола си

Родената като Робърт Аркет актриса е сестра на холивудските знаменитости Дейвид, Розана, Ричмънд и Патриша Аркет. Още 12-годишна Алексис дебютира в клипа към песента „She’s a Beauty“ на The Tubes. Тя има роли в десетки филми, играла е в „Криминале“, „Сватбеният певец“, „Тя е върхът“ и други. За нейния преход бе създаден и документалният филм „Алексис Аркет: Тя е моят брат“. Алексис умира на 11 септември 2016 година на 47-годишна възраст. Причината не бе съобщена.


3. Лана и Лили Уашовски

10 известни личности, които са сменили пола си

Създателите на култовите ленти „Матрицата“, „V като Вендета“, „Облакът Атлас“, „Пътят на Юпитер“ – братята Лорънс и Андрю Уашовски, станаха сестри, след като и двамата се подложиха на процедури за смяна на пола. Първо, през 2012 година, това стори по-големият брат Лорънс, който стана Лана. 4 години по-късно и по-малкият предприе същата стъпка и вече се казва Лили. Известните сценаристи, продуценти и режисьори се подложиха на транссексуалната трансформация с подкрепата на своите близки и приятели.

2. Кейтлийн Дженър

10 известни личности, които са сменили пола си

Роден като Брус Дженър, той е Олимпийски шампион в десетобоя от 1976 г., бивш автомобилен състезател, телевизионна знаменитост, доведен баща на Кортни, Клое, Роб и Ким Кардашян. „Наричайте ме Кейтлин“ – с тези думи и с корица на списание Vanity Fair, през 2015 година Брус Дженър официално промени своя пол и дебютира като жена. Трансформацията завърши напълно през 2017-а с поредица от операции.

1. Дана Интернешънъл

Родена в Израел като Ярон Коен, но светът я познава като Дана Интернешънъл – певицата, която през 1998 година спечели конкурса „Евровизия“ с песента „Diva“. В годините преди победата Ярон е достатъчно известен в родината си, че да събере пари за най-важната стъпка в живота си – операция по смяна на пола. Семейството му приема леко новината. Ярон променя мъжкото си има на женско и така на бял свят се появява Шарон Коен, с артистичен псевдоним Дана Интернешънъл.

На заглавната снимка: Бък Ейнджъл – продуцент и актьор във филми за възрастни. Макар че и като момиче бил изключително търсен модел, той не се е чувствал добре в кожата си. Затова пристъпва към редица терапии и операции за смяна на пола. Бък се променя до неузнаваемост, но така и не стига до операция за присаждане на пенис. Отказва се сам, тъй като счита, че само половият орган не те определя като мъж или жена, и без него той вече се чувствал 100 %-ов мъж. В момента Бък е щастливо женен за Илейн Ейнджъл. Той е известен активист за утвърждаване на сексуалната свобода като основно човешко право.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *