Евтини самолетни билети

Като малка много обичах да гледам Батман, Супермен и всички герои от поредицата на Marvel. Силно мечтаех и аз да стана герой. Ама от тия истинските. Дето летят, стрелят с лазерни лъчи и убиват лошите. Всъщност знаех, че това няма как да се случи, но тайничко вярвах, че има герои сред хората.

Сега, около 10-15 години по-късно, осъзнавам,че мечтата ми не е била напълно наивна по детски, защото виждам герои сред нас. Те са повече отколкото мислим, те са повече герои от Батман и Супермен, защото гонят злото… от хората. Те ни учат на човечност, съпричастност, грижа за ближния и точно тези герои заслужават да бъдат запомнени.

На вашето внимание представям 10 от хилядите герои на нашето време. Вижте имената и постъпките им. Търсете лицата им. Защото на тях не им е нужна маска, нито костюм, за да прикрият добрините си. Те са обикновени хора, направили добро, спасявали животи, дарявали радост, безкористно подкрепяли болни, сираци, възрастни, проявявали изключителна сила на характера за справедливи каузи.


П.П. А ти? Ти би ли искал да бъдеш герой?

1. Петър Петров

Петър бил служител на кораба „Коста Конкордия“. В една злополучна нощ през 2012 година става инцидент и плавателното средство се наклонява на 60 градуса. Тогава механикът Петров прави 6 курса със спасителна лодка и спасява живота на стотици пътници. По принцип, грижата за пътниците се пада на капитана, който според очевидци е напуснал кораба веднага щом се е разбрало за инцидента.

2. Стефан Стойчев

Стефан Стойчев е един средностатистически българин със семейство, който работи като шофьор в Община Стара Загора. Той обаче извърши истински подвиг. При случая със запаления автобус на магистрала „Тракия“, Стойчев дори и за момент не се разколебава и скача в огнения капан, за да помогне на изплашените пътници. Много технически експерти след това заявяват, че ако се е забавил още малко, Стефан също е щял да бъде една от жертвите на автобуса-убиец. Самият той не смята, че е извършил някакъв изключително смел подвиг и твърди, че всеки на негово място би постъпил по същия начин. Истината обаче е, че този човек е истински герой, който рискува всичко в стремежа си да помогне на останалите. Ето защо, през 2011 година спечели наградата „Мъж на годината“.

3. Васил Наков

Васил е обикновен българин от Гоце Делчев, който живее в Лондон. През 2017 година той беше награден с две грамоти от Община Гринуич и почетни медали от полицията заради героичните си действия в предотвратяването на въоръжен грабеж в мол. Наков обезвредил престъпника, който заплашвал продавачката с пистолет, а след това повикал полиция. Смел българин!

4. Мирослав Тодоров

Мирослав стана герой в Турция, след като спаси давещо се момченце на година и половина. Детето паднало в басейн, но било забелязано от българина, който работел в апартамент на третия етаж на близка сграда. Той незабавно влязъл в басейна и извадил оттам малкия Мустафа. След като „героят работник от България“, както го определя турският вестник „Milliyet“, изкарал детето от водата, на Мустафа била оказана първа помощ. Той е най-малкото от три деца в семейството на Нежля и Ерджан Сачсъз. На 8 октомври бил поверен на грижите на леля си, но се измъкнал от къщата и паднал в басейна в двора. Сърцето на детето спирало на два пъти, но благодарение на направения му 40-минутен сърдечен масаж, то е живо и здраво.


5. Дядо Добри

Може би няма българин, който да не е чувал за „Светеца от Байлово“. Истината е, че няма как да се опише такъв герой с простички думи. Дядо Добри е светец, аскет, отшелник, безсребреник, ангел, божий странник, пътник от миналото… Десетилетия наред събираше пари за възстановяване на храмове из цяла България. Добри Добрев не се страхуваше от студа и от лошо време, не се притесняваше, че ще остане гладен, не се сърдеше на безучастните към делото му. Старецът излъчваше благост и кроткост. Беше готов с усмивка да целуне детска ръчичка, пуснала пара в касичката му, да поговори за бога с всеки минувач, да благодари за подаянието. Дядо Добри обаче не беше просяк. Той не разчиташе непознати да спасят плътта му, а искаше той да спаси душите им. На 13 февруари 2018 година Дядо Добри си отиде тихо в Кремиковския манастир, където беше отседнал през последните години от живота си.

6. Пламен Петков

Подобен е случаят и със следващия герой – Пламен, който спасява момиченце от удавяне в морето край английското графство Западен Съсекс. Героят успял да предаде момичето на жена, която извадила детето на брега в безопасност, но за съжаление той самият не успява да се спаси. Изумително е, че има хора, които могат да жертват собствения си живот, за да спасят нечий чужд непознат. Жертвоготовност и човеколюбие, които не се срещат вече често…

7. Давид

Давид е обикновено момче от София, което заедно с четири свои приятелчета организира благотворителен базар. Със събраните средства купуват храна, играчки и ваксини, които даряват на Общинския приют за бездомни кучета в Богров. Деца като Давид са герои-вдъхновители.

8. Михаела Овчарова

Михаела е дете, но носи огромна доброта в себе си. Тя, както и много други момиченца (една от които е и младата певица Крисия Тодорова) дариха косите си за изработване на перука за онкоболни. Девет годишното момиче от Смолян избра да помогне на нуждаещите се, като за целта подстрига 33 см от косата си. Един малък, но голям герой!

9. Кирил Маринов

Кирил е българин, който години наред живее в Германия. Въпреки това той дарява 1 милион лева за различни дейности и социални домове в Монтанско. Последно изпратил специализиран автомобил на хора с увреждания. И това не е единственото дарение от българина. От години Кирил Маринов плаща и таксата на децата в местната детска градина в родното му село, дал е средства за изграждане на футболно игрище с изкуствена настилка, детски площадки, изпраща помощи за децата без родители и за тези с увреждания. А в родното му село Винище, недалеч от Монтана, един часовник напомня за своя дарител.

10. Красимир Калайджиев

Красимир е един от многото български герои, заслужили названието „достоен българин“. През март 2015 г. участва в операция за спасяването на семейство, престояло 17 часа в автомобил в снега. Калайджиев пътува 4 часа в снежна виелица, за да стигне до тях и да им помогне. Постъпка, достойна за възхищение.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.