Архитектурата, като част от световното културно наследство, предлага изключителни образци на любопитните и любознателни туристи.

Подбрахме част от най-емблематичните от тях в класация, минаваща от средновековни до барокови сгради по цял свят, илюстриращи шедьоври на различни архитектурни стилове.

Ако случайно ви се отдаде възможност да посетите някои от тях, не я пропускайте, направете си снимка и разберете повече за историята на сградата и детайлите, които я правят изключителен пример на архитектурното наследство. Ето 10 от най-емблематичните архитектурни шедьовъра по света.


1. Санта Мария дел Фиоре, Флоренция, Италия

10 от най-емблематичните архитектурни шедьовъра по света

В превод Санта Мария дел Фиоре означава „Света Дева Мария със цветето“. Отличава се със своя купол, проектиран от Филипо Брунелески, а екстериорът, гледащ към многоцветните мраморни панели в зелено и розово, е очертан в бяло. Катедралата е с форма на латински кръст, има 3 кораба, 2 странични трансепта и полукръгла апсида. В интериора на катедралата се откроява забележителен часовник, създаден през 1443 г., който работи и днес. Стрелките му обаче се движат обратно на посоката на днешните часовници.

2. Ар Нуво център, Олесун, Норвегия

10 от най-емблематичните архитектурни шедьовъра по света

След като през 1904 г. голям пожар унищожава немалка част от норвежкия град Олесун, той е възобновен в съответствие с модерните архитектурни влияния, в стил Ар Нуво. Сградата на Ар Нуво център е създадена през 2003 г., отразяваща напълно заобикалящия я градски стил, на мястото на аптека.

3. Потъналият палат, Истанбул, Турция

10 от най-емблематичните архитектурни шедьовъра по света

Йеребатан сарнъджъ или Цистерна на базиликата, е най-голямото и добре запазено покрито водохранилище за питейна вода в Истанбул измежду открити до неколкостотин в града, приличащо на дворец и с уникална архитектура. Едно от имената, с което цистерните се назовават е „Потъналият палат“. През 1963 г. там е заснета една от сцените на филма за Джеймс Бонд „От Русия с любов“. През 2012 г. в сградата се реализират снимките към видеоклипа „Пак ли“ на популярната фолк изпълнителка Галена. В „Потъналият палат“ се развива и част от действието в последната книга на Дан Браун – „Ад“.


4. Ханойската опера, Ханой, Виетнам

10 от най-емблематичните архитектурни шедьовъра по света

Сградата, приютила днес виетнамската национална опера и балет, е строена в продължение на 10 години, като за неин прототип е ползвана архитектурата на Palais Garnier опера в Париж.

5. Ла Компания, Куско, Перу

10 от най-емблематичните архитектурни шедьовъра по света

Сложната фасада и овален купол правят тази перуанска Йезуитска църква от XVII век, един от най-добрите примери за испанския бароков стил.

6. Капитолий, Вашингтон, САЩ

10 от най-емблематичните архитектурни шедьовъра по света

Куполен покрив, триъгълни фронтони и големи колони, подредени в строга симетрия – неокласическата сграда напълно отговаря и засилва чувството за власт на вашингтонския Капитолий. Основният камък на сградата е поставен от президента на САЩ Джордж Вашингтон на 18 септември, през 1793 г. След опожаряването ѝ по време на Британско-американската война през 1814 г., сградата е престроена, като е допълнена с две допълнителни крила и е поставен купол със статуята на Колумбия – символ на Америка. На купола е изобразен като божество първият президент на САЩ Джордж Вашингтон с 13 девици.

7. Хотел „Украйна“, Москва, Русия

10 от най-емблематичните архитектурни шедьовъра по света

Сградата на хотел „Украйна“, построена през 1957 г., е призната за архитектурен шедьовър от съветския период. Днес хотелът се нарича Radisson Royal Hotel Moscow и през 2013 г. спечели приза на World Travel Awards за „най-добър луксозен бизнес хотел“. Сградата става част от филма “Умирай трудно 5: Денят настъпи“ от 2013 с Брус Уилис в главната роля.


8. Сградата на „Дейли Телеграф“, Напиер, Нова Зеландия

10 от най-емблематичните архитектурни шедьовъра по света

След земетресение през 1931 г. в Нова Зеландия, голяма част от град Напиер е разрушена. Последвалото възстановяване следва архитектурните течения на епохата и сградите се градят в стил Арт Деко. Перлата в короната е някогашния офис на вестник „Дейли Телеграф“, днес офис на агенция за недвижими имоти.

9. Забравеният град, Пекин, Китай

10 от най-емблематичните архитектурни шедьовъра по света

Забраненият град е китайски императорски дворец от периода: средата на управлението на династията Мин (1368-1644) до края на управлението на династията Цин (1644-1912). Дизайнът на Забранения град, от неговото цялостно оформление до най-малката подробност, символизира величието на имперска сила. Дворецът е разделен на мъжка и женска част – Ин-Ян.

10. Сейнт Патрик стейшън, Лондон, Англия

10 от най-емблематичните архитектурни шедьовъра по света

Сейнт Патрик стейшън е един изключителен пример за викторианска архитектура. Гарата, дом на влаковете Eurostar, свързващи острова с континента, е дело на архитекта Уилям Хенри Барлоу.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *