Смятате за всеизвестен факт, че Земята не е в центъра на Вселената, че е кръгла и че се върти около слънцето, но дали е така…? И днес все още има хора, отказващи да приемат истинността на фактите, а може би за тях е по-лесно просто да вярват на старомодните митове и обществени заблуди. Това е списъкът с 10-те грешни мита, в които хората все още вярват.

1. Кучетата виждат всичко в черно и бяло

10 грешни мита, в които хората все още вярватПрез годините хората сме успели да опитомим много животни, повечето от които все още използваме за храна, но все пак някои от тях сме приютили в домовете си и сме ги нарекли домашни любимци. Такава е и историята и с „най-добрият приятел на човека“. Много хора продължават и до днес да живеят с мита, че кучетата виждат само в черно и бяло. Всъщност няколко проучвания са доказали, че те различават цветове точно като хората. Особеното в техния случай е, че цветовете не са толкова ярки, колкото са за хората.

2. Светкавиците не падат два пъти на едно и също място

10 грешни мита, в които хората все още вярватСветкавицата е електростатичен разряд, който се получава, когато един положително зареден облак се доближи до отрицателно зареден облак. Те не само са доста силни и опасни, но също така имат способността да ударят земната повърхност. Хората вярват, че ударите от мълния са напълно случайни, затова казват, че светкавицата не може да удари едно и също място два пъти. Но в действителност – може. Светкавицата може да удари едно и също място по време на една и съща буря или по време на няколко различни бури.

3. Прилепите са слепи

10 грешни мита, в които хората все още вярватВъпреки че е често срещано погрешното схващане, че всички прилепи се хранят с кръв, има още един мит, свързан с тях, който е още по-разпространен, а всъщност, че те са слепи. Основата на този мит е, че повечето прилепи разчитат на ехолокацията, за да ловуват своята плячка, което кара хората да вярват, че прилепите нямат полза от очите си. В действителност обаче всички прилепи могат да виждат и дори ловуват, използвайки очите си заедно с ехолокацията.


4. Гърбиците на камилите служат за съхранение на вода

10 грешни мита, в които хората все още вярватКато се има предвид, че тези животни живеят в райони с малко вода, където горещините са ежедневие, много от нас са продължили да вярват, че гърбиците им се използват за съхраняване на вода за бъдеща употреба. Но това не е основното им предназначение. Камилите всъщност могат да изминат няколко месеца без да пият вода, тъй като се смята, че те съхраняват водата в един от трите си стомаха. А техните гърбици всъщност се използват за съхраняване на мазнини за бъдеща консумация, ако има някакъв недостиг на храна.

5. С различните части от езика усещаме различни вкусове

10 грешни мита, в които хората все още вярватВъпреки познанията, които човечеството е натрупвало през годините за нашия организъм, все още много хора вярват, че определени части от телата ни функционират по различен начин. Именно такава е и съдбата на нашия език. Някои хора смятат, че специфични части на езика са предназначени да усещат различни вкусове. Всъщност нашите езици могат да различат всеки вкус навсякъде по повърхността си.

6. Използваме само 10% от мозъка си

10 грешни мита, в които хората все още вярватБлагодарение на хора като Алберт Айнщайн и филми като „Люси“ има популярен мит, според който всички хора използват само около 10% от мозъка си. Мит, който е 100% грешен, защото, ако използвахме само 10%, видът ни едва ли би стигнал до върха на хранителната верига. Хората действително използват целия си мозък, но не всичките му различни области наведнъж.

7. Захарта прави децата хиперактивни

10 грешни мита, в които хората все още вярватНашите родители често са се опитвали да ни накарат да не ядем твърде много захар. Причината – не е здравословно да консумираме големи количества от нея, но най-вече защото те вярват, че твърде много захар прави децата изключително хиперактивни. Повечето хора все са убедени, че това е така, но всъщност е просто още един мит, защото децата са си активни. Те просто са много щастливи, когато могат да ядат някакъв вид шоколад или сладкиши.


8. Микровълновите фурни причиняват рак

10 грешни мита, в които хората все още вярватРакът е станал толкова разпространен, че хората се опитват да избегнат всичко, което би могло да го причини, включително някои домакински уреди. Повечето домове разполагат с микровълнова печка, за да затоплят храната по-бързо, но много хора не притежават такава. Те вярват в мита, че микровълните фурни причиняват рак, следствие на използването на топлинна енергия чрез електромагнитно излъчване. Радиацията, излъчвана от тях, обаче е безвредна, тъй като тя не е йонизирана, докато UV лъчите, гама-лъчите и рентгеновите лъчи, са вредни, защото съдържат йонизирано лъчение.

9. Кацането на Луната е лъжа

10 грешни мита, в които хората все още вярватЧовешката раса наистина е постигнала някои велики неща, особено когато става дума за наука и за разбирането ни за Вселената. Кацането на Луната се осъществя на 20 юли 1969 година и все още се разглежда като един от най-важните моменти в човешката история. Всъщност все още има хора, които вярват в мита, че кацането е заснето тук, на Земята и че цялата история около „Аполо“ и човешката стъпка е една измислица. Този мит не е верен поради няколко причини: технологията за заснемането на толкова подробна филмова измама просто не е съществувала. А и руснаците със сигурност нямаше да оставят света в неведение, че цялото нещо е фалшиво. Използваните от астронавтите специални огледала по време на мисията, днес са на повърхността на Луната и могат да бъдат проследени с лазери.

10. Земята е плоска

10 грешни мита, в които хората все още вярватБлагодарение на науката и изследванията в крайна сметка сме открили, че нашият свят всъщност е кръгъл като сфера. Но въпреки факта, че това откритие е направено преди повече от 400 години, все още има хора, които вярват, че Земята всъщност е плоска. Този мит е доста абсурден, тъй като в основата на това вярване лежи твърдението, че след като повърхността на Земята е плоска, то планетата ни също трябва да е плоска. Сателитните изображения обаче показват друго. И все пак някои от тези хора продължават да смятат, че сателитните снимки са нарочно подправени от NASA.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *