© 10-те най© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
    HOT HITSВиж още
    10-те най-горещи световни хита за септември 2025
    10-те най-горещи световни хита за септември 2025
    03.10.2025
    10-те най-горещи БГ хита за септември 2025
    10-те най-горещи БГ хита за септември 2025
    02.10.2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за септември 2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за септември 2025
    01.10.2025
    10-те най-горещи световни хита за август 2025
    10-те най-горещи световни хита за август 2025
    03.09.2025
    10-те най-горещи БГ хита за август 2025
    10-те най-горещи БГ хита за август 2025
    02.09.2025
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© "Меломан БГ" ЕООД
ВкусЖивотът

10 от най-популярните видове сирена

Даниел Михайлов
Даниел Михайлов
10.08.2024
Сподели във
10 от най-популярните видове сирена

Сиренето е млечен продукт, познат на човечеството от хилядолетия. В България понятието се асоциира с българското бяло саламурено сирене, което е уникален национален продукт, но в световен мащаб видовете сирена са хиляди. Всяко от тях има свои уникални характеристики, получени в зависимост от вида мляко, технологията, мястото на производство. Всяко от тези сирена има своя специфична технология на правене, особен вкус и аромат.

В доброто съчетаване на сиренето с подходящи храни и напитки се крие тайната на отключването на вкуса. По нашите земи сирене се прави още от древността, когато започва да се развива овцевъдството. Древните траки преработвали добитото мляко в разнообразни продукти.

Предполага се, че производството на различни сирена е започнало още 8 хиляди години преди Христа, когато се появяват първите домашни овце. Най-напред сиренето се е правело в Близкия изток и Централна Азия. Там тюркските племена изобретили начин за съхраняване на продукти в органи от убити животни. За да запазят млякото за дълго, те го пазели в корема на убитото животно и по този начин била измислена първо изварата.

Първите археологически доказателства за производството на сирене са открити по време на разкопки в Египет и датират от около 2 хил. г. пр.н.е. В Древен Египет сиренето било изключително солено, за да издържи на горещия и сух климат, докато в Европа географските ширини позволявали да се направят различни видове сирена.

Сиренето е е богато на витамини А, Е, В1, В2, В12, D и РР, изобилства от калций, важен за костите и зъбите и протеини. В зависимост от вида мляко, от което е подсирено, белтъчините и мазнините варират в широки граници. Според начина на производство сиренето съдържа от 10 до 30% белтъчни вещества.

Най-ценни в сиренето са незаменимите аминокиселини като левцин, изолевцин, лизин, метионин, цистин, фенилаланин, тирозин, тиреонин, триптофан и валин. Ето 10 от най-популярните видове сирена.


1. Пармезан

Това е най-известното италианско сирене. Нарича се така, защото произлиза от региона Емилия-Романя: Парма, Реджо Емилия, Модена, Болоня и Мантуа. Сиренето, произведено извън пределите на региона, не може да използва запазената марка „пармезан“. Това е твърдо сирене, чието производство е ограничено само от 1 април до 11 ноември. Зрее в продължение на 3 години. За 1 кг пармезан са нужни 16 литра краве мляко. Консумира се ситно или едро настъргано. То е маслено, твърдо и трошливо и може да се яде отделно или като допълнение към картофи, пица, поръсено върху паста или салата. Подхождат му също круши, грозде, смокини, ягоди и пъпеш. Подходящи вина са гевюрцтраминер, ризлинг и совиньон блан.

2. Моцарела

10 от най-популярните видове сирена

Моцарелата традиционно се прави от биволско мляко, но днес често се среща и от краве. Произхожда от областта Кампания в Италия, близо до Неапол. Моцарелата е с бял цвят и винаги се прави на малки или по-големи топки, които са гладки и обикновено са в саламура. То е меко, несолено, подходящо е за салати сирене, но и при печени ястия – в пици, със зеленчуци или меса. Подходящи вина са шардоне, совиньон блан, пино ноар, шира и ризлинг.

3. Маскарпоне

Италианското сирене маскарпоне е основната и незаменима съставка на десерта тирамису. Маскарпоне произлиза от Милано и на ломбардски диалект името му означава прясно сирене. Това е кремообразно сирене, което се прави от сметана. То е много калорично и мазно, тъй като в 100 г има около 75-80 г мазнини. То е плътно и меко, несолено, подходящо за мазане. Счита се за изключително десертно сирене, подходящо за плънки и кремове. Популярни добавки към сиренето Маскарпоне са плодовете, особено горските и смокините. Подходящи вина са шампанското, шардоне, подходящи напитки са също кафето и ликьорите.


4. Рикота

10 от най-популярните видове сирена

Това е италианската извара, традиционно се произвежда от овче мляко. То е влажно, гладко сирене с мек, нежен и неутрален, дори леко сладникав вкус. Произхожда от Италия, където се продава опаковано или насипно с форма на кошничка. Подхожда на типични италиански ястия, особено със зеленчуци. Често се използва и като десертно сирене, влиза в състава на кремове и плънки и се съчетава добре с маскарпоне. Подходящи са вина с плодов аромат като малбек и зинфандел.

5. Горгонзола

Горгонзолата е италианско сирене с много стара история. Смята се, че се произвежда от 12 век. То произхожда от района на Ломбардия, близо до Милано. Горгонзола се прави от студена и топла извара, която се оформя на пити. Преди са го наричали „зелено сирене“, заради характерната му плесен, която се появява в питите, докато то зрее. Когато е младо, то е по-меко и маслено, а с времето вкусовите му и ароматни качества се засилват. Счетава се добре със салати, плодове, сосове и дресинги. Върви отлично със стафиди, киснати в коняк. Известни са две разновидности – Piccante, която е по-остра, и Dolce със сладък оттенък. Подходящи вина са Амароне, каберне совиньон.

6. Бри

10 от най-популярните видове сирена

Бри е френско меко сирене от краве мляко със зрял и наситен маслен вкус. Цветът му е светло жълт и има характерна обвивка от фина бяла плесен, която се яде, въпреки че няма характерен вкус. Самото сирене под плесеновата обвивка е с млечно бял до бледо-жълт цвят. Когато питата е разрязана, зреенето престава и срокът на годност не е много дълъг – обикновено няколко дни. Когато питата е цяла срокът на годност е до 6 месеца при съхранение в хладилник и температура до +4°С. Произхожда от областта Сен-е-Марн. Прави се на пити с тегло от 0,9 до 3,2 кг. Сиренето Бри леко омеква от стайната температура и подхожда на гъби, крекери, зелени ябълки, ягоди, круши, пъпеши, грозде и орехи. Може да бъде панирано в хрупкава коричка и поднесено със сладко от горски плодове. Подходящи вина са шампанско, шардоне, пино ноар.

7. Чедар

Това сирене произхожда от югозападна Англия. Неговият цвят може да е от бледо жълт до наситено оранжев. То е гладко и твърдо, не бива да се рони. Оформя се на пити с тегло до 27,5 кг, които се пристягат с ленти, за да се получи кафява кора. За по-остър опитайте бяло сирене Чедар, ако търсите по-леко и продължително усещане – пушените сирена Чедар са по-подходящи. Сиренето Чедар е подходящо за супи, сосове, салати, сандвичи, солени бисквити. Подходящи вина са шардоне, совиньон блан, ризлинг, каберне совиньон и пино ноар.


8. Гауда

10 от най-популярните видове сирена

Гауда е традиционно холандско твърдо сирене с 40-48% масленост. Името му произлиза от град Гауда, близо до Ротердам. То е едно от най-старите сирена и се счита, че се произвежда от 1184 г. Когато престои, вкусът на сиренето гауда запазва сладостта си, но става по остър, а пушената гауда притежава мускатен привкус. Младото сирене гауда обикновено е в червена обвивка, отлежалото има жълта, а пушеното има кафява или черна. Гауда е както трапезно, така и десертно сирене. Младото сирене гауда върви с круши, пъпеши, кайсии и череши. Старото е по-подходящо за ябълки, ядки и черен хляб. Подходящи вина са шардоне, мерло, шира, зинфандел и гевюрцтраминер.

9. Ементал

Снимка: Coyau/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Обикновено наричаме сиренето Ементал „швейцарско сирене“, но макар и да произхожда от долината на река Еме близо до Берн, то се произвежда вече и на много други места. Според историческите източници Ементал се прави от 1293 г. За една пита Ементал са необходими 1200 литра непастьоризирано мляко. Ементал е жълто, с плътна консистенция. Специалното при него е, че за приготвянето му се ползва краве мляко, като добитъкът не се храни със силаж и хранителни добавки. Вкусовете могат да бъдат както меки и сладки, така и остри и пиперливи. В повечето случаи е полутвърдо и с привкус на ядки. Характерните дупки в него се дължат на въздуха, който се освобождава, когато сиренето се оставя да ферментира и съзрява на кръгли блокове в продължение на няколко месеца. Сиренето Ементал подхожда идеално на месни деликатеси, както и на череши, ябълки и круши. Подходящи вина са мерло, пино ноар или каберне совиньон.

10. Фета

10 от най-популярните видове сирена

Сиренето фета произхожда от Гърция. Може да бъде направено от различни видове мляко, но в оригиналната рецепта се комбинират козе и краве мляко. Фета е бяло сирене, което е подобно на българското саламурено сирене. То може да е меко или полутвърдо, а вкусът му също варира от остър до по-мек. Продава се обикновено на квадратни бучки по около 1 кг. Съхранението и зреенето на сиренето правят вкуса му солен, средиземноморски. В саламурен разтвор сиренето фета може да се съхранява няколко месеца, но извади ли се от саламурата бързо изсъхва. Върви с месо, маслини и пълнозърнест хляб, подходящо е за салати. Подходящи вина са Божоле и млади вина с наситен плодов вкус и аромат.


Свързани:млякосиренехрана
Предишна 10 безобидни неща, за които не очакваме да доведат до пристрастяване. А трябва! 10 безобидни неща, за които не очакваме да доведат до пристрастяване. А трябва!
Следваща 10 спортисти, с които ще запомним Олимпийските игри в Париж през 2024 г. 10 спортисти, с които ще запомним Олимпийските игри в Париж през 2024 г.
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

10 интересни факта за Мери Бойс Бенд
10 интересни факта за Мери Бойс Бенд
27.10.2025
10 съвета за оптимално организиране на времето ни
10 съвета за оптимално организиране на времето ни
27.10.2025
10-те най-ефективни начина за влизане във форма според звездите
10-те най-ефективни начина за влизане във форма според звездите
27.10.2025
10 традиции, свързани с Димитровден
10 традиции, свързани с Димитровден
26.10.2025
10 безценни съвета от Наполеон Хил
10 безценни съвета от Наполеон Хил
26.10.2025

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Последвай ни

FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow

Най-четените днес

10 прости съвета за дълголетие

10 прости съвета за дълголетие

Юлиян Лазаров
Юлиян Лазаров
26.10.2025
10 съвременни български будители

10 съвременни български будители

Тони Димитрова
Тони Димитрова
01.11.2023
10 безценни съвета от Наполеон Хил

10 безценни съвета от Наполеон Хил

Десислава Узунова
Десислава Узунова
26.10.2025
10 традиции, свързани с Димитровден

10 традиции, свързани с Димитровден

Весела Ангелова
Весела Ангелова
26.10.2025
10 интересни факта за Мери Бойс Бенд

10 интересни факта за Мери Бойс Бенд

Тони Димитрова
Тони Димитрова
27.10.2025
10-те най-лоши компютърни вируса в историята

10-те най-лоши компютърни вируса в историята

Тихомир Милков
Тихомир Милков
11.07.2021

Избрано

10 неща, които да си подготвиш, преди да тръгнеш на път в чужбина

10 неща, които да си подготвиш, преди да тръгнеш на път в чужбина

Едно от най-приятните и емоционално зареждащи преживявания е пътуването в чужбина. Да опознаваш нови места, да се срещаш с различна…

Тони Димитрова
22.08.2025
10 типа мъже, за които не бива да се омъжвате: съвети от 1930 година

10 типа мъже, за които не бива да се омъжвате: съвети от 1930 година

През далечната 1930 година в Женева е издадена една емигрантска книжка, написана от професор Херлинг, която дава безценни съвети на…

Петя Геджева
04.06.2025
10 неща, които всеки зрял мъж трябва да прави

10 неща, които всеки зрял мъж трябва да прави

Мис ИнГа
19.06.2025
10 сигнала, че твърде често се извинявате (и как да спрете)

10 сигнала, че твърде често се извинявате (и как да спрете)

Извинението е важен социален навик – знак за уважение, съпричастност и саморефлексия. Но когато се превърне в автоматична реакция, може…

Мария Петрова
28.07.2025
© 10-те най
Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят.
© 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

 

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • СЛЕД 5 • ТВОЕТО ВРЕМЕ, ТВОИТЕ ПРАВИЛА
 

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?