Евтини самолетни билети

Думата „whiskеy“ произлиза от шотландско-келтския израз „uisge betha“, което в превод значи „водата на живота“. Легенда твърди, че първото уиски в света е произведено от бенедиктинския монах Джон Кор от манастира Линдорес в Шотландия. Въпреки това, ирландците настояват, че те са изобретили алкохолната напитка.

Уискито е дестилиран алкохол от жито или царевица, които отлежават в дъбови бъчви в продължение на години. Основните видове уиски са: Blended whisky, което представлява 90% от световното производство – прави се от различни дестилати от пшеница, немалцов ечемик или овес.

Malt Whisky, което се произвежда само от ечемичен малц. Single malt пък се произвежда изключително от ечемичен малц и то само в една дестилерия за разлика от блендовото уиски. „Scotch“ означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия (Scotland) и е запазена марка в целият свят. „Irish“ е уискито, дестилирано и отлежало в Ирландия. Основната разлика между скоча и ирландското е, че в Шотландия дестилират напитката два пъти, а на Зеления остров – три пъти.


„Bourbon“ е най-известният вид уиски, произвеждан в Щатите. Отличава се със сладникавия си вкус, тъй като се дестилира от зърнена смес с не по-малко от 51% царевица. Tennessee whiskey е най-близкият роднина на бърбъна. Различава се по това, че за финален етап при производството, напитката минава през дебел слой дървени въглища от сладък клен.

Днес ви представяме 10-те най-скъпи уискита в света.

10. Chivas Royal Salute

10-те най-скъпи уискита в света

Въпреки цената си от 10 000 долара, това съвсем не е най-скъпото уиски в света. Напитката обаче има невероятно дълбок и изискан вкус. Произведено е от Chivas Regal Royal Salute. Водещо в света луксозно скоч уиски, специално създадено в чест на Нейно Величество Кралица Елизабет ІІ по повод коронацията ѝ през 1953 година. От това вече 50-годишно уиски на марката са произведени малко повече от 200 бутилки. Трудно ще почерпите с такова уиски, не само заради малкото произведено количество и цената, а и защото всяка държава има определена квота за количеството, което може да използва.

9. Macallan 1939

10-те най-скъпи уискита в света

За първи път напитката е бутилирана през 1972 година, след като е отлежавала 40-години. През 2002 година компанията пусна втора партида от еликсира. Основно напитката се отличава с изключително мек и кадифен вкус, с характерен карамелен и плодов нюанс.

8. 1955 Glenfarclas

10-те най-скъпи уискита в света

Уникалното на тази напитка, освен вкуса, разбира се, е, че тя е посветена на 200-годишнината от създаването на компанията-производител. Напитката е истинска наслада за чревоугодници, във вкуса ѝ могат да се проследят нежни нюанси на сладък карамел и приятен пикантен вкус. Ето защо 1955 Glenfarclas убедително се установява в избите на изисканите колекционери. Уискито е отлежавало 50 години, бутилирано е през 2005 година.


7. Dalmore Old Decanter

10-те най-скъпи уискита в света

Дестилирано за първи път през 1920 година и бутилирано през 1978 година, от това уиски има произведени само 60 бутилки. Може би това е и една от причините Dalmore 50 да се радва на безпрецедентна популярност. Напитката се отличава с мек и завладяващ вкус, богат на аромати, които оставят приятен послевкус.

6. Macallan Lalique Crystal Decanter

10-те най-скъпи уискита в света

За това уиски може да се каже, че е едно от най-добрите творчески сътрудничества между Шотландия и Франция. Macallan Lalique Crystal Decanter е бутилирано през 1910 г. в парфюмерийна бутилка, проектирана специално от френския дизайнер Рене Лалик. След като е оставено да отлежава 55 години, това уиски е затворено в 420 бутилки. 100 от тях са продадени в САЩ. На вкус напитката е мека и ароматна. Поради дългия престой в дъбовите бъчви се усещат нюанси на пушек, но и допълващи нотки на карамел и цитруси.

5. Glenfiddich 1937

10-те най-скъпи уискита в света

Експертите считат това уиски за едно от най-старите в света. Малцината, които са имали късмета да го опитат, едва ли ще забравят неговия плътен вкус, горчиви нотки, които съблазнително се смесват с нюанси на шоколад, подправки и сушени плодове. Послевкусът разкрива лек тютюнев оттенък. Всъщност от Glenfiddich 1937 Rare Collection има произведена само една бутилка и тя беше продадена на търг през 2006 година.

4. Dalmore 62

10-те най-скъпи уискита в света

Производството на това уиски започва през 1943 година. От Dalmore 62 са произведени само 12 бутилки. Най-скъпата от тях бе закупена за 58 000 долара от колекционер в Pennyhill Park Hotel в Съри. Според мълвата, анонимният купувач веднага отворил бутилката и я изпил с петима приятели. Отличителна черта на тази напитка е богатият ѝ тъмен цвят, който е постигнат благодарение на смесването на няколко вида малц. Вкусът на уискито е доминиран от меки нотки на тютюн, цитрусови и ягодоплодни аромати.


3. Macallan 1926

10-те най-скъпи уискита в света

Това е най-старото уиски от елитната колекция на Macallan. Дестилирано е през 1926 година и бутилирано през 1986 година. Сред дегустаторите няма единно мнение относно вкуса на това уиски. Някои го определят като прекалено сухо и недостатъчно бистро. За други то е превъзходно. През 2005 година южнокорейски бизнесмен плаща 75 000 долара, за да притежава една от 12-те произведени бутилки от това „прекалено сухо и недостатъчно бистро уиски“.

2. Dalmore 64 Trinitas

10-те най-скъпи уискита в света

Името на уискито се дължи на факта, че от него са произведени само три бутилки. Това е първото уиски в света, което се продава за шестцифрена сума. Ценителите твърдят, че напитката наистина си струва. Уискито е с много приятен и гладък вкус, опушен аромат. Нещо повече – напитката е бутилирана в ексклузивни колекционерски бутилки, които сами по себе си са шедьовър.

1. The Macallan in Lalique

10-те най-скъпи уискита в света

Уискито, което чупи всички ценови рекорди. Цената му се определя не само от изключителния му вкус, но и заради бутилката, която е проектирана и произведена от известния френски дизайнер Рене Лалик. Уникалната гарафа, с обем литър и половина, е изработена по метода на восъчните отливки. От уискито е произведена само една бутилка. През 2010 година това малцово изкушение бе продадено на търг за 460 000 долара, като приходите отидоха за благотворителност.
Коментари

Свързани:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.