Евтини самолетни билети

Инструментите, на които са свирили световноизвестните музиканти като правило след време се продават на баснословни цени. И това е разбираемо – по този начин колекционерите и феновете се опитват освен до музикалния инструмент да се докоснат и до част от душата на любимия си изпълнител.

Ето ги 10-те най-скъпи китари, продавани на търг. Три от тях са били собственост на Ерик Клептън, две на Джери Гарсия и Боб Дилън, в списъка има китари и на Боб Марли и Джими Хендрикс.

10. „Wolf” на Джери Гарсия

10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Фронтменът на групата Grateful Dead Джери Гарсия почина от сърдечен удар през 1995 г., когато се лекуваше от зависимост от наркотици и алкохол. Името му е легендарно, тъй като именно той проправи път за стилове, които завладяха света. През 2002 година на търг неговата китара, известна с името „Вълк“ (Wolf) беше продадена на анонимен колекционер за 789 500 долара.


9. Martin 000-42 Acoustic на Ерик Клептън

10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Единствената акустична китара в класацията. На тази китара Клептън изпълнява незабравимата „Tears In Heaven“. С нея той свири и по време на популярното шоу на музикалната телевизия MTV Unplugged. През 2004 година тази китара беше продадена за най-високата цена, плащана някога за акустична китара – 791 500 долара.


8. Gibson ES-335 на Ерик Клептън

10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Втората от трите китари на Ерик Клептън в тази класация. С тази китара Клептън свири най-вече по време на участието му в блус-рок групата Yardbirds през 1964 г. Тази китара играе ключова роля и по време на участието на Клептън в друга група – Cream. С нея той свири по време на последния концерт на групата през ноември 1968 г. През 2004 година китарата е продадена за 847 500 долара.

7. “Tiger” на Джери Гарсия

10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Съгласно завещанието на Джери Гарсия след смъртта му през 1995 г. двете китари – “Wolf” и “Tiger” са предадени на майстора, който ги е направил – Дъг Ъруин. Живите членове на групата му Grateful Dead обаче оспорват собствеността. След дълги спорове, през 2001 г. е постигнато споразумение двете китари все пак да останат при него. През 2004 година Ъруин решава да продаде инструментите, след като претърпява тежка автомобилна катастрофа, а лечението гълта почти всичките му спестявания.


6. “Blackie” на Ерик Клептън

10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Китарата на Клептън – „Fender stratocaster”, кръстена „Блеки“, всъщност е сглобка от три китари, произведени през 1956 и 1957 г. Това е единствената китара, използвана от него на сцената и в студийните записи за период от 15 години, от 1970 до 1985 г. Китарата е на корицата на албума му Slowhand от 1977 г., който включва легендарните хитове като „Cocaine“ и „Wonderful Tonight“. През 2004 година Ерик решава да се раздели с любимата си китара, а средствата от търга отиват за подпомагане неговия център за лечение на зависимости.

5. Fender Stratocaster 1964 на Боб Дилън

10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Електрическата китара, на която Боб Дилън свири по време на историческия си концерт в Нюпорт през 1965 година. Инструментът бе продаден на търг в Ню Йорк с оригиналните си струни за 965 000 долара. В продължение на 50 години китарата е била притежание на Доун Питърсън, която е решила да я продаде на търг, след като в телевизионно предаване разбрала, че цената на инструмента е около 50 хил. долара.


4. Les Paul Standard 1959 на Кийт Ричардс

10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Известна като „Светият Граал“ на електрическите китари. Съоснователят на The Rolling Stones Кийт Ричардс свири на този Гибсън по време на първото участие на групата в шоуто на Ед Съливан, едно от най-известните америански телевизионни предавания за времето си. Китарата е продадена през 2003 година на търг за един милион долара.

3. Washburn 22 series Hawk на Боб Марли

10-те най-скъпи китари, продавани на търг

През живота си реге-легендата Боб Марли притежава общо 7 китари, една от тях е електрическата Washburn 22 series Hawk. Именно нея Марли решава да подари на своя учител по китара Гари Клаусен. Правителството на Ямайка обявява инструмента за национално богатство.


2. Fender Stratocaster 1968 на Джими Хендрикс

10-те най-скъпи китари, продавани на търг

С тази електрическа китара Джими Хендрикс свири по време на знаменития фестивал Уудсток през август 1969 година. Любопитно е, че на същото събитие и със същата китара Джими Хендрикс изпълнява китарна версия на американския химн “The Star Spangled Banner”, което предизвиква голямо обществено вълнение по онова време.

1. Fender “Reach Out To Asia” Stratocaster на Браян Адамс

10-те най-скъпи китари, продавани на търг

Браян Адамс е известен с десетките си благотворителни концерти. Кампанията „Reach Out to Asia” (“Протегни ръка на Азия“) има за цел да подпомогне бедните хора на континента. За да привлече повече средства, на Адамс му хрумва идеята да събере подписите на най-известните китаристи в света върху своята китара и да я продаде на благотворителен търг. Автограф върху неговата Fender “Reach Out To Asia” Stratocaster слагат 19 музиканти, сред които Ерик Клептън, Джими Пейдж, Дейвид Гилмор, Тони Айоми. В крайна сметка инструментът е продаден за рекордните 2 700 000 долара – най-скъпата китара, продавана до момента.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.