Часовникът е едно от най-старите човешки изобретения. Едни от първите часовници, използвани в древността са слънчевите. В съвременната си форма часовникът се използва от 12 век.

10-те най-скъпи часовника в света

Примитивни средства за измерване на времето са известни от дълбока древност. Така например в Древен Египет устройство, датиращо около 1500 пр.н.е. с форма на T-квадрат, измерва времето посредством сянката. Слънчевите часовници използват гномон, за да хвърлят сянка върху маркирани знаци, които са калибрирани така, че да отбелязват всеки час.

10-те най-скъпи часовника в света

Най-прецизните уреди за измерване на времето от древността са водните часовници (наречени още клепсидра). Един такъв е намерен в гроба на египетския фараон Аменхотеп I (1525–1504 пр.н.е.). Те могат да отчитат времето дори през нощта, но имат и недостатък, че изискват намесата на човек да регулира изтичането на водата.


Най-широка употреба в навигацията намира пясъчният часовник, който използва струята на пясъка за отчитане на времето. Така например Фернандо Магелан използва 18 такива часовници на всеки кораб при околосветските си пътешествия през 1522 г.

Днес най-точните устройства за измерване и отчитане на времето са атомните часовници, които могат да запазят точността си до секунда в продължение на милиони години. По същество, атомните часовници са еталон за честота.


Часовникът – вечен аксесоар, който отдавна не се използва само, за да определя точното време, а е показател и за социалния и материалния статус на човека.

Някои от тях са истинско произведение на изкуството, които впечатляват не само със своята изящност, но и със сложността на механизма си. Разбира се, това означава и определена цена.

Днес ви представяме 10-те най-скъпи часовника в света – цената им варира между 3 и 26 милиона долара.

10. Emperador Temple Piaget

10-те най-скъпи часовника в света

Този часовник представлява истински триумф на лукса и разкоша. Изработен от 18-каратово злато и инкрустиран с диаманти. Моделът е създаден през 2010 година. Горният капак на часовника е украсен с 481 обли диаманта и 207 брилянта. Цената на Emperador Temple Piaget е 3 300 000 долара. Досега от модела са продадени само два броя.

9. Patek Philippe Single-Button Chronograph Watch

10-те най-скъпи часовника в света

Модел, създаден през 1928 година по желание на анонимен купувач. С кожена каишка и хронометър. Изработен от 18-каратово злато и 28 скъпоценни камъка. През 2011 година часовникът бе продаден на търг за 3 637 408 долара.

8. JB Champion’s platinum observatory chronometer

10-те най-скъпи часовника в света

Ръчен часовник с платинени елементи. Изработен от лидерите сред производителите на часовници Patek Philippe през 1952 година. През 2012 година на търг в Женева, часовникът беше продаден за 3 992 858 долара. Най-скъпият часовник в света, който е без никакви сложни функции.


7. Patek Philippe Platinum World Time

10-те най-скъпи часовника в света

Модел за ръка, създаден през 1939 година. Часовникът е с елегантен дизайн и функция, която ви позволява да проверите времето във всеки един часови пояс на света. През 2002 година Patek Philippe Platinum World Time беше продаден на търг за 4 026 524 долара.

6. Paris Precision Stopwatch by Breguet & Fils

10-те най-скъпи часовника в света

Стилен джобен часовник с хронометър, изработен от 18-каратово злато и платина и украсен със скъпоценни камъни. Това са първите експериментални модели на копанията Breguet. Моделът е оборудван с два циферблата – с римски и арабски цифри. През 1814 година на търг в Лондон такъв часовник е продаден за 5 хиляди франка. През 2012 година цената, платена за модела, възлиза на 4 682 165 долара.

5. Patek Philippe Caliber 89

10-те най-скъпи часовника в света

Джобен часовник с два циферблата, създаден през 1989 година по повод 150-годишнината на компанията-производител. Това са най-сложните модели на швейцарската фирма. От модела са произведени само 4 екземпляра, частите на всеки от които са изработени от жълто, розово, бяло злато и платина. Изработката на луксозния аксесоар отнема на майсторите цели 9 години. Те са украсени с 126 скъпоценни камъка, съдържат общо 1728 части и имат 33 функции. Цената на този уникален часовник е 5 000 000 долара.

4. Patek Philippe Reference 1527

10-те най-скъпи часовника в света

Класически ръчен часовник, произведен през 1943 година. Изработен от злато и инкрустиран с 23 скъпоценни камъка. Часовниците са оборудвани с вечен календар и индикатор за фазата на луната. През 2010 година Patek Philippe Reference 1527 беше продаден за 5 630 000 долара.


3. Patek Philippe Henry Graves Supercomplication

10-те най-скъпи часовника в света

Модел от 1932 година, създаден заради облог между двама заможни американски приятели. Те се хванали на бас кой ще успее да се сдобие с най-сложния и скъп часовник в света. В крайна сметка побеждава нюйоркският банкер Хенри Грейвс. Той поръчал часовника на компанията Patek Philippe, на които пък им отнело 5 години, за да създадат това малко бижу. Часовникът е изработен от 18-каратово злато и се състои от 900 части. Има 24 функции. Любопитен факт – звездното небе, изрисувано на циферблата на часовника изглежда по абсолютно същия начин като гледката на звездното небе, която се вижда от дома на Хенри Грейвс в Ню Йорк. През 1999 година часовникът бе купен на търг от анонимен купувач за зашеметяващите 11 002 500 долара. В момента той се намира в музея на часовниците в Женева, Швейцария.

2. 201-carat Chopard

10-те най-скъпи часовника в света

Часовник-гривна, който съчетава в себе си постиженията както на часовникарството, така и на ювелирното изкуство. Произведен е през 2008 година. Вгледайте се в този часовник, щедро покрит с платина и диаманти. Видяхте ли го – скъпоценните камъни образуват човешки лик. Около циферблата са подредени три сърцевидни диаманта – бял, червен и син. Общото им тегло е 38 карата, а общото тегло на всички 874 скъпоценни камъка, инкрустрирани в часовника, достига 200 карата. Това произведение на изкуството се оценява на 25 000 000 долара.

1. Joaillerie Manchette

10-те най-скъпи часовника в света

Победителят в класацията е швейцарският часовник Joaillerie Manchette на компанията Jaeger-LeCoultre. Моделът е първият от серията Joaillerie 101. Каишката е изработена от бяло злато, а самият часовник е инкрустриран с 576 искрящи диаманта. Циферблатът му пък е покрит със сапфири. Този женски часовник се продава за космическите 27 000 000 долара.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.