От технологична гледна точка, водката е чист алкохол, който обикновено е филтриран и разреден с вода, преди да се бутилира. Целта на всеки производител, като изключим евтините марки естествено, е да произведе възможно най-чистия алкохол. А процесът на производство не се различава особено от този на зърнено уиски. Исторически погледнато обаче, водката не винаги е била чист спирт, без никакви добавени аромати. Напротив, имала е най-различни ухания, особено когато първоначално се е използвала за афтършейв. Съществуват безброй много рецепти, използвани през вековете, за ароматизиране на водка. Основно са се използвали, и все още се използват, билки.

Първопричината за ароматизирането на алкохолните питиета в миналото, като оставим настрана лечебните свойства на билките, била да стават за пиене. За съжаление някои съвременни производители продължават да произвеждат ароматизирани водки, основно поради тази причина. С времето стремежът към производство на по-качествен спирт, с по-висок алкохолен градус води до необходимостта от все повече редестилации. Това естествено прави крайния продукт все по-чист и неутрален на аромати. Любопитно е, че за водка хората са склонни да платят огромни, наистина огромни суми. В доказателство сайтът TheRichest.com подреди 10-те най-скъпи водки в света.

10. Swarovski Alize Limited Edition

Цена: 2000 долара
Това не е чиста водка, а по-скоро коктейл Rose Alize, направен от едноименната водка, коняк, папая, ягода, личи и роза. Напитката също е в ограничено количество, като е посветена специално на празника Свети Валентин. Вероятно затова и цветът на бутилката е розов.


9. Imperial Collection Super Premium Vodka

Цена: 2400 долара
Причината за високата цена е една – и тя е повече от видима. Опаковката на Imperial Collection Super Premium Vodka е яйце на Faberge.

8. Stoli Elit: Himalayan Edition

Цена: 3000 долара
За производството на тази специална версия на водка Stoli Elit е използвана вода от Хималаите, а това според производителите е напълно достатъчна причнина да получи такава пазарна стойност.


7. Iordanov

Цена: 4353 долара
Бутилката на тази водка е украсена с кристали Swarovski, при това само със специални, многогранни. Самата водка е приготвена от първокласна пшеница и чиста изворна вода от Северна Европа. За да не счупите случайно бутилката, тя има специално покритие, което я предпазва дори и при много силен сблъсък с пода.

6. OVAL Vodka Bottle

Цена: 6922 долара
Формата на бутилката на тази водка е овална. Украсена е с точно 7000 кристала Swarovski. Може да се открие в елитните клубове по целия свят, т.е. е в серийно производство.

5. Belver Bears

Цена: 7240 долара
Тази водка е дело на елитната полска марка Belvedere. Създадена е и е посветена изцяло на кинофестивала в Кан, а по-точно за гостите на събитието. Бутилката е във форма на мечка, а освен това има и вградено светодиодно осветление.

4. Russo-Baltique Vodka

Цена: 740 000 долара
Бутилката на Russo-Baltique е изработена от цели 9 килограма чисто злато, а като “подарък” към водката се прилага и… джип.


3. DIVA Premium Vodka

Picture 186

Цена: 1 000 000 долара
Тази водка е дело на шотландската фирма Blackwood Distillers и все пак има и други ценности, освен красотата на бутилката. Направена от чиста изворна вода, тайната й се крие в тройната дестилация: първо алкохола минава през лед, след това през въглен от бреза, а накрая – през прах от диаманти и други скъпоценни камъни… Важно уточнение е и, че цената на водката варира от 3 700 до 1 000 000 щатски долара, в зависимост от това, какви и колко скъпоценни камъни желаете да има по бутилката.

2. Russo-Baltique Vodka (new)

Цена: 1 350 000 долара
Да, това е същта додка, като в позиция 4, но опаковката и подаръците са по-различни. Дело на производителя на бронирани автомобили Dartz, водката е създадена с помощта на Регина Абдуразакова, дъщерята на казахстански нефтен магнат. Течността е надеждно скрита в булка, направена от 30 сантиметрово бронирано стъкло, а капачката е изработена от бяло и жълто злато. Естествено и тук го има джипа подарък, но е този „пакет“ вече е със специални позлатени джанти.

1. Billionaire Vodka

Цена: 3 700 000 долара
Дизайнът на бутиклата на това уникално питие е на Леон Версес. Тази водка е създадена след огромния успех на милиардерското шампанско на Верес и днес е въпрос на чест да имаш в минибара си бутикла от нея, ако наричаш себе си „успял човек“. Върху всяка бутилка Billionaire Vodka има по над 3000 диаманта и кристали Swarovski.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.