10-те най-изненадващи уволнения заради социалните мрежи

Без съмнение социалните мрежи промениха начина ни на комуникация. Днес всеки пети жител на планетата не си представя началото на своя ден без да е провери своя профил във Facebook или Twitter. Този бум на социалните мрежи ни позволява да се свързваме и общуваме с нашите близки и познати по един изцяло нов начин.

Това, което правим в интернет обаче, не остава незабелязано. Всичко, което ние харесваме, споделяме или коментираме, става видимо за потребителите на световната мрежа. А това не остава без последствия. Ще ви представим 10-те най-изненадващи уволнения заради социалните мрежи или хората, които още щяха да ходят на работа, ако ги нямаше социалните им профили.

1. Конър Райли проваля шансовете си със Cisco

10-те най-изненадващи уволнения заради социалните мрежи22-годишната Конър Райли получава невероятна възможност за работа в Cisco, която решава да сподели в Twitter. Туит, който на пръв поглед изглежда невинен, но не и в очите на мениджърите по човешки ресурси в компанията.

„Cisco ми предложи работа! Сега трябва да претегля в полза на тлъстия чек или пътуването до Сан Хосе за работа, която да мразя всеки ден.“

Оказва се, че всъщност Райли взема своята магистърска степен по информационен мениджмънт и системи от калифорнийския университет Бъркли, което не я предпазва от лошото управление на своята информация, споделяна в Twitter. Не след дълго, един от мениджърите по човешки ресурси от Cisco се свързал с Райли, като и обяснил, че вече няма нужда да избира.

2. Джъстин Сако, уволнена след СПИН Туит

10-те най-изненадващи уволнения заради социалните мрежиНа 20 декември 2013 г., в навечерието на полета си до Южна Африка, Сако – ръководител на отдела по комуникации към дигиталния медиен конгломерат IAC споделя:

„Отивам в Африка. Надявам се да не хвана СПИН. Шегувам се. Аз съм бяла!“

Както се и очаква интернет избухва. Само за 12-часовия полет шефът ѝ отговаря на нейния туит, че е „възмутителен и обиден“, хаштага #HasJustineLandedYet се появява в Twitter като налагащи се теми и някой купува домейн името „justinesacco.com“. Сагата за Сако продължава и на другия ден, през който тя изтрива своя Twitter профил, а от компанията IAC свалят всякаква информация относно бившата си служителка.

3. Служител от Брукфилдския зоопарк е уволнен след расистки туит

10-те най-изненадващи уволнения заради социалните мрежиПрез юни 2015 г. служител от Брукфилдския зоопарк в Чикаго публикува селфи с остроумно заглавие, което гласи:

„Каква става? На работа обслужвам тези скапани бели хора.“

Говорителят на зоопарка Сондра Катзен информира публично, че служителят е нает временно за сезона и също така, че определено няма да бъде нает за в бъдеще от зоопарка.


4. Служителка от детска градина е уволнена заради Snapchat снимка

10-те най-изненадващи уволнения заради социалните мрежи19-годишната служителка в детска градина от Меса, Аризона, е уволнена, след като е изпратила своя снимка на приятелите си в Snapchat. На изображението се вижда как тя посочва с неприличен жест едно от децата, но озаглавява творението си:

„Заклевам се – Аз обичам децата“.

Учудващо е, че служителката не е уволнена заради неприличните си жестове, а за това, че е ползвала телефона си, докато е трябвало да гледа децата.

5. Никол Краутер – уволнена, защото разкрива части от „Клуб Веселие“

10-те най-изненадващи уволнения заради социалните мрежиЗапомнете, ако имате работа във филмовата индустрия, дръжте телефоните си настрана! Не правете като Никол Краутер, която споделя кои ще са кралят и кралицата на бала в сериала „Клуб Веселие“. Когато продуцентът видял какво е направила Никол, той и изпратил туит, който гласял:

„Надявам се да си квалифицирана да работиш нещо друго извън развлекателния сектор.“

6. Карли Маккини, преподавателката по математика

10-те най-изненадващи уволнения заради социалните мрежи23-годишната учителка по математика е била уволнена от работа, след като става ясно, че публикува полуголи свои снимки в Twitter и се шегува за използването на наркотици в училище. Страницата на Карли, която не след дълго била свалена, съдържала ексклузивни снимки на русокосата учителка по оскъдно облекло заедно с множество постове за пушенето на марихуана в училища.

7. Ашли Пейн научава по трудния начин, че питиетата не бива да се смесват

10-те най-изненадващи уволнения заради социалните мрежиС чаша вино в едната ръка и бира в другата, най-малкото, за което бихте обвинили Ашли Пейн е, че смесва различни питиета. Но тази забавна снимка коства работното място на гимназиалната учителка, след като родител я забелязал във Facebook и се оплакал. Снимката е направена през 2009 г., когато госпожа Пейн била на почивка в Европа. 24-годишната учителка била шокирана, когато била извикана от главния учител, който ѝ поставя ултиматум. Напусни или ще бъдеш уволнена! Тя избрала да напусне.


8. Викаме Камбанка, за да ни отърве от работа

10-те най-изненадващи уволнения заради социалните мрежиПрез 2007 г. Кевин Колвин, стажант в англоирландска банка, изпратил имейл до шефа си, за да го помоли за свободен ден, заради неотложен семеен проблем. Не след дълго във Facebook се появява снимка на Кевин, пременен като героинята на Walt Disney Камбанка. Шефът на Колвин видял снимката, прикачил я в имейл и я изпратил до всички служители в целия офис. В имейла написал:

„Благодарим, че ни каза… Надявам се всичко да е наред в Ню Йорк“.

9. Тя просто не обича децата

10-те най-изненадващи уволнения заради социалните мрежиСамотната майка Кейтлин Уолс е уволнена, след като описва своята работа като „отвратителна“ заради многото деца в детската градина. В поста си във Facebook Кейтлин пише:

„Днес започнах нова работа. Но мразя да работя в детска градина… Всичко е наред. Аз просто мразя да съм заобиколена от много деца“.

За да се поучим от Кейтлин, трябва да запомним, че винаги е добре да пазим противоречивите си мнения за себе си, а не да ги споделяме с приятелите си във Facebook.

10. Комедиантът, който туитна шеги за цунамито в Япония

10-те най-изненадващи уволнения заради социалните мрежиКомедиантът Гилбърт Готфрид някога озвучавал гласа на патока Aflac. Aflac е американска застрахователна компания, чиито символ е именно този паток. След последвалите събития около Япония, на комедианта му хрумват поредица от лекомислени вицове.

„Обадиха ми се от Япония. Те ми казаха: ‘“Може би тези шеги са хит в Америка, но тук потъват“.“

Друг туит гласи:

„Япония е наистина напреднала. Те не ходят на плажове. Плажовете отиват до тях.“

По-малко от час след публикуването на туитовете, Готфрид бил освободен от патешките си задължения към застрахователната компания.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *