Хеликоптерите са ефикасно средство за доставка на различни стоки, особено в труднодостъпни райони. Използват се за спасяване на човешки живот, както и при военни действия, включително и за атака.

От появата им през Втората световна война до наши дни, хеликоптерите стават неизменна част от бойните действия при военен конфликт. Днес ви представяме 10-те най-добри военни хеликоптера в света.

10. CAIC WZ-10

10-те най-добри военни хеликоптера в света

Първият китайски боен хеликоптер, който постъпва на въоръжение в китайската армия през 2011 година. Хеликоптерът има стандартна конфигурация с тесен фюзелаж и двойна пилотска кабина. Хеликоптерът може да бъде оборудван с 23-мм оръдие, както и с неуправляеми ракети „въздух-земя“ и „въздух-въздух“. CAIC WZ-10 е оборудван с два турбовални двигателя по 1285 к.с. всеки. Максималната скорост на хеликоптера е 300 км/ч. Корпусът е изработен по „Стелт“ технология за радарно противодейтвие.

9. Ми-24

10-те най-добри военни хеликоптера в света

Това е първият руски боен хеликоптер, произведен през 1971 г. Използва се активно при различни военни конфликти. За целия този период от него са произведени не повече от 3 500 броя в различни модификации. Ми-24 е руският аналог на американския AH-64 Apache, но за разлика от него МИ-24 има опция да извозва до осем пътници. Максималната скорост на хеликоптера в хоризонтален полет е 335 км/ч. Оръжейното оборудване на Ми-24 е най-различно, в зависимост от модификацията. Може да е снабден с малки оръдия, с различни ракети „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, с неуправляеми ракети, както и с различно бомбено въоръжение.


8. Denel AH-2 Rooivalk

10-те най-добри военни хеликоптера в света

Този хеликоптер е изработен в Южна Африка от компанията Denel Aerospace Systems. На въоръжение в ЮАР-ските ВВС са от 1990 година. Denel AH-2 Rooivalk е оборудван с два турбовалентни двигателя GTE Makila 1K2 с мощност по време на полет по 1130 к.с. всеки. Максималната скорост на хеликоптера е 371 км/ч. Хеликоптерът е оборудван с 20-мм оръдие с 700 патрона, както и с неуправляеми ракети.

7. Bell AH-1 Super Cobra

10-те най-добри военни хеликоптера в света

Двумоторен американски хеликоптер, базиран на едномоторния AH-1 Cobra. Bell AH-1 Super Cobra е създаден в началото на 80-те години на миналия век, превърнал се в основна бойна единица, използвана за нападение от морската пехота на САЩ. Хелиоптерът е оборудван с два турбовални двигателя General Electric T700-GE-401. Максималната скорост на хеликоптера е 282 км/ч. Хеликоптерът е оборудван с 20-мм оръдие със 750 патрона, управляеми ракети „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, неуправляеми ракети и бомби.


6. A-129

10-те най-добри военни хеликоптера в света

Agusta A129 Mangusta е хеликоптер, разработен от компанията Agusta в Италия. Това е първият хеликоптер, който е напълно конструиран и произведен в Западна Европа. A-129 влиза на въоръжение на италианската армия през 1990 година. Хеликоптерът е с два турбовални двигателя Rolls-Royce Gem 2, с мощност при излитането 881 к.с. Хеликоптерите са оборудвани с управляеми и неуправляеми ракети, а в зависимост от модификацията и с картечници 7,62 мм, 12.7 мм или 20 мм. Максималната скорост, която развива A-129 е 250 км/ч.

5. AH-1Z Viper

10-те най-добри военни хеликоптера в света

Американски боен хеликоптер, създаден на базата на друг щурмовак – Bell AH-1 Super Cobra. Моделът е специално разработен за морската пехота на САЩ. AH-1Z е с модернизирани авионика, система за ориентиране, насочване и стрелба. Този модерен хеликоптер е пуснат в експлоатация през 2011 година. Максималната скорост, която развива е 287 км/ч. Той е снабден с два турбовални двигателя General Electric T700-GE-401, всеки с капацитет по 1723 к.с. Хеликоптерът е оборудван с 20-мм тройно оръдие и неуправляеми ракети.


4. Eurocopter Tiger

10-те най-добри военни хеликоптера в света

Този модерен боен хеликоптер е разработен от компанията Eurocopter. Производството му започва през 2002 година. На въоръжение е в армиите на Франция, Германия, Австралия. Eurocopter Tiger е оборудван с два турбовални двигателя с капацитет по1285 к.с. всеки, които осигуряват максимална скорост от 278 км/ч. Бойната екипировка на хеликоптера включва 30-мм оръдие и неуправляеми ракети, допълнително хеликоптерът може да бъде оборудван с 12.7 мм картечници с 250 патрона.

3. Ми-28Н

10-те най-добри военни хеликоптера в света

Хеликоптерът е модернизирана версия на модела Ми-28. Предназначен е за борба с бронетанковата техника на противника, може да се използва за унищожаване на въздушни цели, поддръжка на Сухопътните войски и редица други задачи. Ми-28Н е в състояние да изпълнява мисии по всяко време на денонощието, в неблагоприятни метеорологични условия, дори и при ниска височина. Максималната скорост на хеликоптера е 300 км/ч. Оборудван е с 30-мм оръдие със скорострелност 900 изстр/мин и неуправляеми ракети. На 4 точки под крилата му могат да бъдат монтирани допълнителни видове въоръжение.


2. AH-64D Apache Long Bow

10-те най-добри военни хеликоптера в света

Със своята мощност и противотанкови способности, този хеликоптер бързо се превръща в основна бойна единица на американската армия. Става особено популярен по време на войната в Персийския залив. Машината е предназначена за извършване на бойни мисии през деня и нощта, а също и при лошо време. Apache е разработен на базата на хеликоптера AH-64. Хеликоптерът е оборудван със 70-мм картечница и противотанкови ракети. Максималната скорост, която развива е 265 км/ч. Има два двигателя T700-GE-701C мощност от по 1890 к.с. всеки.

1. Ка-52

10-те най-добри военни хеликоптера в света

Хеликоптер, познат с прозвището си „Алигаторът“. Ка-52 се характеризира най-вече с фантастичната си маневреност и огнева мощ. Способен е да изпълнява бойни мисии по всяко време на денонощието и при различни метеорологични условия, включително при гъста мъгла и дори ураган. Целта му е да унищожава танкове и бавнолетящи обекти, както и да служи за разузнаване и въздушна подкрепа на сухопътните сили. Поради изключителната си маневреност е предназначен за командирски задачи в бойна група вертолети. Може да поразява цели на разстояние до 10 км. Ка-52 се издига чрез два модернизирани двигателя ВК-2500 с мощност 2400 конски сили всеки. Разполага с двуместна пилотска кабина с електронен бордов комплекс от ново поколение. Мощността на оръжията му е сравнима с тези на Ка-50 и американския АН-64 „Apache“.Коментари

Свързани:

2 коментара

  1. ХАХАХА, НАШЕ РУСКО ЛОШО НЕМА, ХАХАХА. НЕ ЗНАМ КАК ГИ КЛАСИФИЦИРАТЕ, НО ТЕХНИЧЕСКО ОБОРУДВАНЕ, КОМПЮТРИ, ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ МЕЖДУ РУСКИТЕ И ОСТАНАЛИТЕ В ДЕСЯТКАТА Е НЕСРАВНИМО. РУСИТЕ ВЪРВЯТ С ОКОЛО 20 ГОДИНИ НАЗАД В ТАЯ ОБЛАСТ, КАК ВЛИЗАТ ОТ ТРОЙКАТА ДВА ОТ ТЕХНИТЕ НЕ МИ Е ЯСНО. ВАША СИ РАБОТА ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ СТЕ ПЕНСИОНЕРИ ИЛИ НА ГРАНИЦАТА, ЦЯЛ ЖИВОТ ПРОМИВАНИ МОЗЪЦИ ЗА СТРАХОВИТОТО РУСКО ОРЪЖИЕ, КОЕТО АХА, АХА И ЩЕ НАДМИНЕ ВСИЧКИ! САМО ДА ДОПЪЛНЯ, ЧЕ ФИНАНСИРАНЕТО НА АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННО ВЪЗДУШНИ СИЛИ СПРЯМО РУСКИТЕ Е НЯКЪДЕ ОКОЛО 20 ПЪТИ ПОВЕЧЕ. С ТИЯ ПАРИ ТЕ НЕ СИ КУПУВАТ БАЛОНИ!

  2. Всяко оръжие се доказва във война и мисля че не всяка страна може да произвежда стратегически оръжия които са от голямо значение за една армия Държави като Русия САЩ и Китай по територия и население превъзхождат останалите страни Оръжията които произвеждат Русия САЩ и Китай са най-добрите в света

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *