Колосално количество вътрешни данни, изтекли от една от най-потайните адвокатски кантори в света „Mossack Fonseca“, разкриха как богатите и могъщи хора като руския президент Владимир Путин, футболната легенда Лео Меси, сирийския президент Башар Асад и много други, укриват парите си чрез подставени фирми. 2.6 терабайта с информация, наречени от медиите по света Panama Papers, затъмниха всички предишни скандали с изтичане на данни.

Документите от „Mossack Fonseca“, предназначени за вътрешно ползване, засягат не само тази компания, специализирана в създаването на подставени фирми. Те нагледно показват с каква лекота елитите в множество държави използват в свой интерес вратичките във финансовото законодателство на Панама, Британските Вирджински острови или Сейшелските острови, за да укриват своето богатство или бизнес.

10-те най-важни въпроса за Panama Papers

Използването на офшрони фирми не е незаконно, но действията по укриване на данъци са, а секретността около преводите ги прави съмнителни. В схемите участват повече от 214 хиляди офшорни компании в повече от 200 страни и територии по целия свят. В центъра на разобличенията се отказаха преди всичко клепоткратичните режими: от Русия и Африка до Китай, пише германският в. „Die Welt“.

Изтеклите данни включват имейли, финансови резултати, паспорти и фирмени регистри. Те разкриват действителните собственици на банкови смети и компании в 21 офшорни зони. Очакват се още стотици публикации по документите, които ще излизат през следващите месеци. „Mossack Fonseca“ е помагала на клиентите си да перат пари и да не плащат данъци в продължение на 40 години при пълна безнаказаност. Фирмата заяви, че никога не е била обвинявана в престъпна дейност. Възникват редица важни въпроси, а „Die Welt“ се опитва да даде някои отговори.

1. За какво точно иде реч?

10-те най-важни въпроса за Panama Papers

Според „Süddeutscher Zeitung“ и други медии от 80 страни, документите разкриват информация за финансови сделки на политици и известни лица с помощта на цели 215 хиляди фирми-пощенски кутии. При тези фирми се създава седалище в страна с изгодни данъчни условия само с пощенски адрес, докато бизнесът провежда търговските си дейности в други държави с цел да намали данъчните си задължения.

2. Кой е замесен?

В „най-големия финансов скандал на историята“, както го описва италианският „Corriere della Sera“, са замесени 12 бивши и настоящи държавни и правителствени ръководители, 128 други политици и милиардери и спортни звезди. Един известен пример е исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон. Неговото действие е особено осъдително, защото Исландия почти бе изпаднала в несъстоятелност поради съмнителни финансови сделки и именно благодарение на това Гунлаугсон встъпи в длъжност. Сред имената са и тези на министър-председателя на Пакистан, на краля на Саудитска Арабия и децата на президента на Азербайджан. Документи има и за украинския президент Петро Порошенко, покойния баща на британския премиер Дейвид Камерън, близки на сегашни или бивши членове на китайското Политбюро.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

3. Кои са „Mossack Fonseca“?

10-те най-важни въпроса за Panama Papers

„Mossack Fonseca“, която се оказа в центъра на скандала, е дискретна панамска адвокатска кантора, която има малка група отбрани клиенти и се е специализирала в избягването на плащане на данъци. Загадъчната завеса над нея бе вдигната на 3 април 2016 г., когато международно разследване, направено от над 100 медии въз основа на документи от тази фирма, разкри, че множество водещи политици и известни личности имат авоари в данъчни убежища. В някои от тях са посочени и предполагаеми методи на действие на кантората за заличаване на следите, а един от тях е използването на офшорни зони като Британските Вирджински острови и страни в Тихия океан.

4. Кой ръководи адвокатската група в Панама?

10-те най-важни въпроса за Panama Papers

Юрген Мосак, съоснователят на компанията, създадена преди тридесетина години, е роден в Германия през 1948 година. Той емигрирал заедно със семейството си в Панама, където следвал право. Неговият баща бил нацист, служил в SS частите (елитни подразделения на германската армия) по време на Втората световна война. Според „стари разузнавателни документи“ той предложил да шпионира в полза на ЦРУ. Другият съосновател – Рамон Фонсека, е роден през 1952 година. Той получил диплома за юрист също в Панама, но следвал в престижния Лондонски икономически университет. В интервю той посочва, че мислел да става свещеник.


5. Къде действа компанията?

10-те най-важни въпроса за Panama Papers

По собствени данни „Mossack Fonseca“ има над 500 служители. Компанията действа в Белиз, Холандия, Коста Рика, Великобритания, Малта, Хонконг, Кипър, Британските Вирджински острови, Бахамските острови, Панама, Ангила, Сейшелските острови, Самоа и щатите Невада и Уайоминг.

6. Защо Панама?

Панама, заедно с Каймановите острови и Бермудите, е един от най-важните финансови центрове в Латинска Америка. Изключително либералното банково право привлича многобройни банки в Централна Америка. В момента около 90 банки държат депозити в размер на около 65 млрд. щатски долара там. Финансовата криза заобиколи в голяма степен Панама и дори донесе на финансовия център допълнителни инвестиции. Панама се счита от мнозина за данъчен рай, но постоянно в медиите се появяват материали за незаконни сделки. През 80-те години на миналия век страната бе банковият център за колумбийските наркокартели.


7. Какво представляват офшорните компании?

10-те най-важни въпроса за Panama Papers

Дружества или корпорации могат да се установят в офшорни зони, за да могат съвсем законно да осъществяват финансов бизнес и сливания и придобивания или да осъществяват по-добро данъчно планиране.

8. Престъпление ли са кухите фирми?

10-те най-важни въпроса за Panama Papers

Не. Има и легитимни причини за ползването им. Наистина офшорни банкови сметки може да се използват за заобикаляне на регулаторните надзори и данъчните задължения, но не е нелегален начин. Фирми и физически лица може да използват подобни кухи компании, които първоначално не са свързани със съществени активи или операции, често за прикриване на собствеността на някои средства. Руски бизнесмени ги използват, за да защитят активите си от икономическите и паричните санкции срещу страната им.


9. И все пак – има ли престъпна схема?

10-те най-важни въпроса за Panama Papers

Да, може и да има. Но това трябва да се докаже от прокуратурата и разследващите органи във всяка една от засегнатите от скандала страни.

10. Колко данни са откраднати?

10-те най-важни въпроса за Panama Papers

Много. Общо Panama Papers се състоят от 11,5 млн. документа, които се състоят от мейли, бази данни, PDF-и, снимки и текстови документи. Общо данните са в обем от 2,6 терабайта. За сравнение – разкритията на Wikileaks са от 1,7 гигабайта, по-малко от 1/1000 част от Panama Papers. Данните са за дела от седемдесетте години до пролетта на 2016 г.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *