Мосул празнува. След завладяването на развалините на джамията Ан Нури Министерството на отбраната на Ирак обяви приключването на битката за освобождаването на града. Дали обаче това е краят? Там все още има снайперисти джихадисти, периодично се чуват избухвания на снаряди и стрелби. Сблъсъците в кварталите на стария град с останалите там членове на терористичната групировка „Ислямска държава“ продължават.

Близо 9-месечната война в градски условия прогони 900 000 души или половината от населението на Мосул отпреди конфликта. Жертвите са стотици. Смята се, че в историчската част на града са блокирани хиляди хора с малко вода, храна и лекарства. Най-малко 15 000 местни жители са хоспитализирани. Преди три години, водачът на „Ислямска държава “ Ал Багдади, обяви създаването на халифата и провъзгласи Мосул за негова столица.

На фона на всичко това стотици журналисти, фотографи и оператори в продължение на месеци наред показваха на света зловещите кадри от почти напълно разрушения град. 10 шокиращи снимки, които разкриват действителността в Мосул през 2017 г.Един от тях е американският фотограф Кайноа Литъл, чийто основен ресор са военните зони в различни точки на света. През април 2017 г. той пристига в Мосул, за да документира усилията на Иракската федерална полиция да освободи града от екстремистите на „Ислямска държава“.

След като месеци наред Литъл не успява да намери купувач на снимките си, той реши да ги сподели онлайн. И светът видя неговия разказ за трагична история за борба и оцеляване. Снимките разкриват невероятна гама от емоции – мъката на бежанците, напускащи домовете си, решимостта на войниците, които ги защитават, и чистият хаос, който измъчва всички участници.

Ето 10 от тях – шокиращи снимки, които показват действителността в Мосул през 2017 г. Внимание! Част от фотосите не са подходящи за лица под 16 години, бременни жени и хора със сериозни здравословни проблеми.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *