Евро, франк, паунд, йена и долар може би са най-популярните сред чуждестранните валути.

В някои предимно малки градчета обаче, разпръснати по целия свят, се срещат банкноти, които имат същата стойност, ако не и по-голяма, от тези, с които търгува цял свят.

Ето 10-те най-екзотични валути по света, за които може би дори не сте и чували.

1. Кекфранк (The Kekfrank)

10 екзотични валути, за които може би не сте чували

Шопрон е малко градче в Западна Унгария, известно с големия брой туристи, които го посещават, най-вече от съседна Австрия. Градчето е предпочитана дестинация за австрийците заради значително по-евтините зъболекарски услуги, които предлагат там, и, разбира се, заради местното винопроизводство. Но освен всичко друго, то се отличава и със собствена валута – кекфранк, започнала да се разменя между група винари с цел да се запази местната търговия. Сега кекфранкът се търгува наравно с унгарската национална валута – форинта, като се приема в над 400 търговски обекта – от пицарии и пекарни до модни салони и бижутерийни магазини.

2. Соленият пролетен долар (The Salt Spring Dollar)

10 екзотични валути, за които може би не сте чували

Освен идиличното си местонахождение, се нуждаете от още една причина да посетите „Соленият пролетен остров“ в южната част на Британска Колумбия и това е екстравагантната местна валута. Паричната единица на острова се приема наравно с канадския долар. „Пролетният“ долар е бил изработен от местен художник – Томас МакФий, и пуснат за изработка в местен монетен двор. Всички в града – от дребни търговци до бензиностанциите Shell, приемат „Соления пролетен долар“.


3. Бъркшир (Berkshares)

10 екзотични валути, за които може би не сте чували

В малкото градче Бъркшайър, щата Масачузец, хората се разплащат освен с американски долари и с местна валута наречена „бъркшир“. Тя е призната от пет отделни банки и 13 техни клонове. В обращение има повече от 2,7 млн. бъркширове. Повече от 400 търговски обекта ги приемат, като много от тях дори предлагат 5 процента отстъпка при плащане с тях.

4. Урмстромталер (The Urmstromtaler)

10 екзотични валути, за които може би не сте чували

В град Магдебург, намиращ се в Източна Германия, с население от 230 хиляди души, и до днес се търгува чрез местната валута урмстромталер. Всички търговци в града на река Елба използват урмстромталерите като разменно средство. Дори можете да си купите с тях билет за кино.


5. Паунд на Люис (The Lewes Pound)

10 екзотични валути, за които може би не сте чували

Люиският паунд в Източен Съсекс, Англия, е валута с история, датираща чак от далечната 1789 г., когато за първи път е влязла в употреба. След това обаче бива извадена от обращение заедно с други британски валути до 1895 г. Радикалният мислител и един от откривателите на Америка – Томас Пайн, е роден в малкото градче Люис и ликът му бива отпечатан на банкнотата от 1 паунд. Люиският паунд се счита за най-екологичната валута в света, защото хората, които са търгували с нея, не са пътували много, а както знаем, колкото по-малко пътува човек, толкова по-малко замърсява околната среда.

6. Тотнеска лира (The Totnes Pound)

10 екзотични валути, за които може би не сте чували

Тотнеската лира влиза в употреба през март 2007 г. като част от концепцията за „преходните градове“. Убеждението, че една общност може да съществува самостоятелно и екологично, съобразно на място, желано от нея, я прави сред най-популярните в днешно време. Също така Тотнеската лира се търгува наравно с Британската.


7. Окситан (The Occitan)

10 екзотични валути, за които може би не сте чували

Използва се в малкото градче Песенанс, Южна Франция. Окситанът има фиксиран курс към еврото и е с банкноти от 1, 2, 5 и 10. Ликът на Молиер, който е започнал кариерата си в Песенанс, е отпечатан на банкнотата от 2 окситана.

8. Канадски ваучери (Canadian Tire Money)

10 екзотични валути, за които може би не сте чували

Кралският Канадски монетен двор произвежда пари (ваучери) за Great White North – филиал на търговската верига за стоки на дребно Canadian Tire. Ваучерите са в обращение от 1958 г., като се отпечатват на хартия, подобна на тази на канадския долар. Секат се и монети с номинал от 5, 10, 25, 50 цента и 1 и 2 долара.


9. Чимгауер (The Chiemgauer)

10 екзотични валути, за които може би не сте чували

Чимгауерът е средство за размяна в Прин-ам-Химзее в Северна Бавария. Валутата е плод на въображението на гимназиалния учител Кристиан Гелери, като има за цел да насърчи икономическата и екологична устойчивост на жителите на малкото градче. Засега чимгауерът има фиксиран курс към еврото.

10. Дисни долар (Disney Dollars)

10 екзотични валути, за които може би не сте чували

Както и при другите валути в класацията, Дисни доларът е измислен с цел да влезе в полза на обществото… или корпоративната империя на Disney. Подобна по форма и размер на щатския долар, банкнотата на Disney се предлага с ликовете на всички икони на компанията, като Мини и Мики Маус, Доналд Дък, Гуфи и Плуто. Валутата се приема в магазини и увеселителни паркове на Disney по целия свят, дори и на „Castaway Cay“ – частен остров на компанията на Бахамите.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *