Змията. Докато повечето хора по света изпитват панически страх от това влечуго, то за останалите те са просто неразбрани и красиви животинки. Точно тази красота се стреми да улови с апарата си фотографът Марк Лайта. Той избира черен фон за снимките си, за да може максимално добре да изпъкне зашеметяващата окраска и форма на влечугите.

И макар снимките му да предизвикват интереса на херпетолозите (херпетология – клон от зоологията, занимаващ се с изучаването на земноводни и влечуги, бел. авт.), Марк настоява, че работата му трябва да се разглежда предимно като изкуство.

Една от избраните за сесията змии е смъртоносната черна мамба, силно агресивна и отровна змия от африканския континент, втората по големина отровна змия в света. Въпреки всичките мерки за безопасност по време на сесията, фотографът бил ухапан за крака от агресивното животно. Авторът очевидно извадил изключителен късмет – като по чудо той оцелял след сблъсъка с коварното влечуго.

Инцидентът го вдъхновил да събере снимките си в книга, която озаглавил „Серпентина“. Вижте 10 от тези удивителни снимки на влечугото, споменавано в свещените книги на всяка религия по света.Бонус: Когато черната мамба ухапала фотографа за крака, той бил с апарат в ръка. Като истински професионалист, Марк първо запечатал момента, а след това потърсил помощ. Но как фотографът оцелял след смъртоносната захапка с най-голямата отровна змия в Африка?

Едно от възможните обяснения: черната мамба направила така нареченото „сухо“ ухапване, при което зъбите ѝ се впиват в кожата, но не отделят отрова.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *