10-те най-богати жени в света за 2018 година

Те не са просто богати, а много, много богати. Общо 256 жени попадат в тазгодшната класацията на най-богатите хора в света на списание „Forbes“. А това е рекорден брой. Тяхното общо състояние надхвърля 1 трлн. долара, или с 20% повече в сравнение с миналата година, изпреварвайки ръста в общата класация.

Алис Уолтън се завръща на върха сред най-богатите жени в света за 2018 г., след като състоянието ѝ през последната година се е увеличило от 33.8 до 46 млрд. долара. Дъщерята на основателя на Walmart – Сам Уолтън, се изкачва с едно място в общата класация до номер 16, благодарение до голяма степен на 43-процентния ръст в цената на акциите на веригата за търговия на дребно.

Въпреки че повечето от жените в челото на класацията наследяват състоянието си, повече от една четвърт от представителките на нежния пол в подреждането успяват да натрупат състоянието си сами. Техният брой достига 72 за първи път, в сравнение с 56 година по-рано.

Най-богата жена в света, която не е наследила състоянието си, е Зу Кунфей от Хонконг, която разполага със 7.8 млрд. долара. Нейната компания Lens Technology е водещ доставчик на сензорни екрани.

В челната десетка попадат само три европейки – германката Сузане Клатен и холандката Шарлен де Карвальо-Хайнекен, класирани и като едни от най-богатите жени на всички времена, и французойката Франсоаз Бетанкур Майерс, наследила огромното богатство на майка си Лилиан Бетанкур, която почина през септември миналата година. и кои са 10-те най-богати жени в света за 2018 година.

1. Алис Уолтън, САЩ (Walmart)
Нетно състояние: 46 млрд. долара

2. Франсоаз Бетанкур Майерс, Франция (L’Oreal)
Нетно състояние: 42.2 млрд. долара

3. Сузане Клатен, Германия (BWM, фармацевтични продукти)
Нетно състояние: 25 млрд. долара

4. Жаклин Марс, САЩ (сладкарски изделия, храна за домашни любимци)
Нетно състояние: 23.6 млрд. долара

5. Янг Хуян, Китай (строителство)
Нетно състояние: 21.9 млрд. долара

6. Лорийн Пауъл Джобс, САЩ (Apple, Disney)
Нетно състояние: 18.8 млрд. долара

7. Джина Райнхарт, Австралия (минна дейност)
Нетно състояние: 17.4 млрд. долара

8. Айрис Фонтбона, Чили (минна дейност)
Нетно състояние: 16.3 млрд. долара

9. Абигейл Джонсън, САЩ (финанси)
Нетно състояние: 15.9 млрд. долара

10. Шарлийн де Карвальо-Хайнекен, Нидерландия (Heineken)
Нетно състояние: 15.8 млрд. долара

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *