Съдбата на Стария континент и най-важните решения, свързани с неговото бъдеще, са в техните ръце. Те са тези, които ежедневно коват европейските закони и определят съдбата на милиони жители от десетки държави. Те са депутатите от Европейския парламент, за които повечето от нас дори и не са чували. Испанският журналист Фернандо Наваро Сордо обаче се зае да подреди най-запомнящите се и заслужаващи внимание сред тях. Ето 10-те най-ярки евродепутати.

Известният с пороя от комюникета по всякакви поводи Вили Майер е на 10-а позиция, италианката Рита Борселино – на 9-о място, бившият белгийски премиер Ги Верхофстад – на 8-о място, а 39-годишната италианка Дебора Серакиани, определяна като „Амели Пулен на политиката”, е 7-а.

На шесто и пето място са класирани съответно дъщерята на румънския президент, манекенката Елена Бъсеску, наричана „Парис Хилтън на ЕП“ и бившата френска министърка на правосъдието Рашида Дати. В Европарламента Дати се изяви като автор на един от най-комичните лапсуси, след като вместо „инфлация“ каза „фелацио“ по време на интервю.

На четвърто място в класацията е поставена Личия Ронцули. Тя се нарежда на завидната позиция главно заради дъщеря си Витория. Само на 44 дни момиченцето имаше честта да бъде в пленарната зала на Европарламента в Страсбург на 20 октомври. По този начин Ронцули даде красноречив пример за усилията на съвременните жени да съчетаят кариерата с майчинството.

Трети е небезизвестният британски евродепутат Найджъл Фарадж. Заради безспорния си талант в красноречието евроскептикът често беше привикван от бившия председател на ЕП Йежи Бузек, за да дава обяснения за изказванията си от парламентарната трибуна. Фарадж е правил обидни квалификации за повечето европейски политици, като най-голям скандал може би е предизвикал, наричайки президента на ЕС Херман ван Ромпой „ударен с мокър парцал”.

На второ място в класацията се нарежда лидерът на Зелените в ЕП Даниел Кон-Бендит. Роденият във Франция политик многократно е привличал вниманието на медиите с изказванията си. Кон-Бендит остро критикува шантажа на ЕС спрямо Гърция, „коалицията от лицемери“ около Жозе Мануел Барозу и мекото отношение на Брюксел към Китай. По време на пленарно заседание той е казвал на Мартин Шулц: „Затваряй си устата!“.

Челната позиция в списъка заема италианецът Марио Боргезио, известен като политика хулиган. Той е член на крайнодясната партия „Северна лига“ и в миналото е участвал в много хулигански прояви, като дезинфекциране на влак в Италия, в който пътували цветнокожи, и докарването на стадо свине на терен, набелязан за строеж на джамия. През лятото на 2010 г. Боргезио поиска от Европарламента разсекретяване на архивите за НЛО в Европа.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *