10 от най-шокиращите международни гафове на Борис Джонсън

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Политиците и дипломатите по света приеха с изненада и присмех новината, че бившият кмет на Лондон Борис Джонсън е назначен в новия кабинет на премиера Тереза Мей като външен министър на Великобритания, пише „The Guardian”.

Самият Джонсън заяви, че е „въодушевен” от новата си роля, която ще включва чести посещения на държави, срещи с лидери и дипломати, представлявайки Великобритания на международната сцена.

Изданието отбелязва, че кариерата на Джонсън в политиката е пълна с международни гафове, цитирайки стихотворение на бившия кмет на Лондон за турския президент Реджеп Ердоган, описващ го като развратник.

Във връзка с новината за назначението в САЩ официалната реакция беше сдържана усмивка.

Новият министър на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън е популярен по света още преди да заеме този пост. Дори още преди да оглави кампанията за напускане на Европейския съюз, бившият кмет на Лондон е проявявал размах в международните дела.

Днес ви представяме 10 от най-шокиращите международни гафове на Борис Джонсън, подбрани и изброени от BuzzFeed.

1. Когато остави държавата да му оправи сметката в Иракски Кюрдистан
10 от най-шокиращите международни гафове на Борис ДжонсънКогато Джонсън посети Иракски Кюрдистан, екипът му изпрати на Форин офис сметките от местни заведения, „за да ги оправят“. Тогава бъдещият министър поиска дори да посети фронтовата линия с „Ислямска държава“, но службите за сигурност не му позволиха.

2. Когато сравни Хилъри Клинтън с медицинската сестра от „Полет над кукувиче гнездо“
“Тя представлява всички онова, срещу което аз се изправям в политиката: не само желанието да увеличава данъците и да национализира разни неща, но и постоянно затворените й като с цип устни заради политическата коректност“, написа Джонсън в „The Telegraph“ през 2007 година.

„Тя има боядисана руса коса, нацупени устни и ококорени стоманеносини очи като садистична сестра в лудница“.

По време на посещението си в Ню Йорк миналата година Джонсън се извини на Хилъри Клинтън.

3. Когато каза, че проблемът с Африка не е, „че сме ги владели, а че не ги владеем все още“
Това изречение се появи в негова статия в „The Spectator“ през 2002 година, където той работел като редактор. Тогава Джонсън написа, че британците не трябва да се чувстват толкова зле заради колониалното си минало.

4. Когато буквално сравни ЕС с Хитлер
„Наполеон, Хитлер, много хора опитаха това и завършиха трагично“, каза Джонсън пред британския вестник „Sunday Telegraph“, а „това“ означаваше „Обединена Европа“.

„ЕС е опит за същото, но с различни средства“.

5. Когато написа гнусното стихче за президента на Турция Реджеп Ердоган

Ето какво написа Борис Джонсън тази година:

Имаше един младеж от Анкара,
който беше страшен чекиджия,
докато не пося топките си
с помощта на една коза,
но дори не й благодари…

С това Джонсън спечели конкурса за най-обидно стихотворение за Ердоган, обявен от списание „The Spectator“ по повод на съдебното преследване срещу германски комик, осмял по подобен начин турския президент.

6. Когато каза, че „полукениецът“ Обама има „вродена омраза към Британската империя“
10 от най-шокиращите международни гафове на Борис ДжонсънТова се случи след като президентът на САЩ Барак Обама подкрепи кампанията за оставане на Великобритания в ЕС. Тогава Джонсън написа статия в „Sun“, в която обвини Обама, че е преместил бюста на Уинстън Чърчил от Овалния кабинет. Обама отговори, че обича Чърчил.

7. Когато се държа „странно“ и обиди китайците заради пинг-понга

„Казвам това с уважение към нашите китайски домакини, които са толкова страхотни на пинг-понг“, каза той при предаването на олимпийската щафета от Пекин на Лондон през 2008 г.

„Пинг-понгът е изобретен върху масите за хранене в Англия през 19-и век и тогава се е наричал „уиф уаф“. Никой не разбра какво е искал да каже.

8. Когато се пошегува с Папуа Нова Гвинея и канибалските им оргии
„В последните 10 години в нашата партия свикнахме с оргиите от канибализъм и убиване на вожда, както правят в Папуа Нова Гвинея“, написа той в коментар за „The Telegraph“ през 2006 г.

По-късно Борис Джонсън каза, че ще трябва да включи Папуа Нова Гвинея в глобалния си тур за извинения.

9. Когато нарече бившите колонии на Великобритания „негърчета“ с усмивки като на „резен диня“
„Какво облекчение е за Блеър да се махне от Англия. Чувал съм, че кралицата обича Британската общност и заради това, че тя ѝ осигурява редовно тълпи от развяващи знаменца негърчета“, написа Джонсън през 2002 г.

По-късно се извини и каза, че не е расист, което често му се налага. Така беше и след статията му за хората с по-нисък коефициент на интелигентност от различните раси.

10. Когато казва каквото и да е за жените
10 от най-шокиращите международни гафове на Борис Джонсън„Ако гласувате за нас, гърдите на жена ви ще пораснат и ще се увеличат шансовете ви да притежавате BMW M3“, каза Джонсън веднъж.

През 2013 г. пък каза, че жените се записват в колежи, само за да си намерят съпрузи.

Също така написа ода за плажния волейбол, която звучи така:

„Докато пиша тези думи, полуголи жени играят плажен волейбол пред увековечената от Каналето Кралска конна гвардия в Лондон. Те блестят като влажни видри, а водата се плиска в лицата на зрителите“.

Превод: ClubZ.bg


Коментари

Сподели

Коментари