Има много начини човек да се нареди сред най-богатите в света. Някои наследяват огромни суми, други се трудят къртовски с години наред, за да натрупат състояние, при трети се обажда късметът и те печелят цяло състояние от лотарията или други игри на късмета.

Въобще варианти за трупане на милиони – много. Начини за тяхното харчене – още повече. Но, докато едни прахосват парите си за скъпи яхти и коли, други решават да се откажат доброволно от богатството си.

Какво може да провокира един милионер да се раздели с парите и охолния си живот и то не по принуда? Оказва се, има най-различни причини. Ето списък на 10 милионери, отказали се от богатството си.


10. Лю Цзинчун

Състояние: неизвестно

Изданието New York Post му дава прозвището „текстилния барон“. Лю печели огромно състояние още преди да навърши 40. Очарован от философията на будизма, според което материалните блага са причината за човешките страдания, бизнесменът зарязва парите, имотите и скъпите коли, за да се отдаде на съзерцание в малка планинска хижа. Сега Цзинчун прекарва времето си в четене на книги и с удоволствие приема гости.

9. Яо Наншан

10 милионери, отказали се от богатството си

Състояние: неизвестно

Китайският милионер, се отказа богатството си в името на жената, която обича. Тяхната невероятна история обиколи целия свят. Яо срещнал жената, която по-късно ще стане негова съпруга, по време на екскурзия из китайските провинции. Тя водела скромен земеделски живот и се грижела сама за болната си дъщеря. Яо се влюбил до уши и почти веднага ѝ предложил брак. Тя обаче отказала, тъй като не искала да го натоварва с проблемите си. Яо бил упорит – прехвърлил бизнеса на децата си, зарязал светския богаташки живот и отново се върнал с предложение при любимата си. Този път влюбеният милионер не получил отказ.


8. Джон Педли

10 милионери, отказали се от богатството си

Състояние: 1.5 млн. долара

Британският богаташ, собственик на телекомуникационна компания, реши да дари цялото си богатство за подобряване условията на живот в Уганда. Нещо повече, самият той се премества да живее в страната, където ръководи благотворителна организация, подпомагаща болни и осиротели дечица.

7. Греъм Пендрил

10 милионери, отказали се от богатството си

Състояние: 1.8 млн. долара

Пътуване до Кения през 2004 година струва на британския милионер Греъм Пендрил ни повече, ни по-малко от цялото му състояние. По време на екскурзията той получил титлата старейшина на племето масаи. Във Великобритания новоизпеченият член на африканското племе се прочу с това, че ходи на бизнес срещи с масайска носия. Милионерът е толкова впечатлен от начина на живот на племето, че разпродаде имотите си и се върна да живее при тях завинаги.


6. Карл Рабедер

10 милионери, отказали се от богатството си

Състояние: 4.5 млн. долара

Първия си милион австриецът печели когато е на 32 години. На 47 решава да се откаже от натрупаното състояние. Разпродава къща, вила, самолети и целия си автопарк. Основава нетърговската организация MyMicroCredit, на чиято сметка превежда всички спечелени пари. Компанията се занимава с благотворителност и помага на бедняци от Латинска Америка и Африка. Самият Рабедер живее в малка къща и печели хляба си с лекции на тема „Колко пари ти трябват, за да бъдеш щастлив“. На Карл явно доста малко.

5. Брайън Бърни

10 милионери, отказали се от богатството си

Състояние: 24 млн. долара

Бившият управител на компания за набиране на персонал решава да посвети живота си в помощ на жените, поразени от рак на гърдата, след като жена му получава страшната диагноза. Когато Брайън научава за заболяването на съпругата му, решава да се посвети на благотворителността. Бърни разпродава имотите си и използва парите, за да финансира цяла флотилия от автомобили, които да карат до големите болниците пациентите от малките населени места. Жена му Шърли обаче се развежда с него след почти 30 години брак.


4. Милард Фулър

10 милионери, отказали се от богатството си

Състояние: 250 млн. долара

Милард Фулър станал милионер още преди да навърши 30 години. Вместо да се радва на парите и успеха си обаче, той решава да разпродаде активите си и да започне да се занимава със строителство на къщи на бездомни. Милионерът и съпругата му основали организацията Habitat for Humanity, която построила над 300 000 домове в 93 държави. През 2009 година един от най-големите филантропи в света почина на 74-годишна възраст.

3. Барванлал Доши

Състояние: 600 млн. долара

Един от най-богатите индийци, основател на компания за производство на пластмаса, се отказа от състоянието си, за да се отдаде на джайнизма и да стане монах на ордена. Освен че трябваше да се раздели с парите и недвижимите си имоти, бившият бизнесмен даде и обет за безбрачие. Бившият милионер се отказа дори от такива обикновени неща като обувките и мобилния си телефон. На церемонията за посвещаването му в монашество присъстваха над 150 хил. души.


2. Никълъс Берггрюен

10 милионери, отказали се от богатството си

Състояние: 2.2 млрд. долара

Още един бездомен притежател на милиони. Преди години бизнесменът с двойно гражданство продаде именията си и отказа да купи или да наеме нов имот, в който да живее. Днес той живее сам и обикаля от хотел на хотел. Самият милиардер разказва, че не е привързан към материалните блага и че всичко, което притежава – няколко книги, малко дрехи, документи, може да се побере в една торба. Милионерът се слави и като филантроп – преди време прие да дари половината от богатството си на благотворителни организации.

1. Чарлз (Чък) Фини

Състояние: 7.5 млрд. долара

Изданието Forbes определя Чък Фини като „Джеймс Бонд на благотворителността“. Основателят на веригата магазини Duty Free основава благотворителната организация „The Atlantic Philanthropies“, в която прехвърля цялото си състояние. Фондацията на Фини харчи по 400 милиона долара годишно за различни благотворителни каузи по целия свят. Де да имаше повече хора като него, нали!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *