Снимките могат да предизвикат най-различни емоции у нас.

Могат да ни разсмеят, но могат и да ни разплачат. Какви реакции биха предизвикали у вас най-скъпите снимки в света? Дали удивление или пък изненада?

За да видите някои от тях на живо, ще трябва да ги потърсите в художествените галерии. Какво кара хората да дават луди пари за една снимка? Вижте сами в днешната десетка на най-скъпите фотографии в света.


10. Billy the Kid

10-те най-скъпи фотографии в света

Фотографията на прословутия престъпник Били Хлапето е направена в края на XIX век. Снимката е направена по стар фотографския метод, наречен „феротипия“. През 2011 година снимката е продадена на американски колекционер за 2.3 милиона долара. Причината за тази доста солена цена определено не е в художествената стойност на портрета, а в неговата уникалност – това е единствената снимка, за която официално е потвърдено, че е на Били Хлапето.

9. Untitled #153

10-те най-скъпи фотографии в света

Както признава самата авторка Синди Шърман, основният ѝ страх е да умре от ужасяваща смърт. Фотографиите като „153“ са нейният опит да се примири с мисълта за смъртта и да се подготви за нея. „Не трябва да се страхувате и да отмествате поглед, казва тя за фотографията си – тя не е реална, това е постановка, приказка.“ През 2010 г. почти двуметровата мрачна картина бе продадена на търг за 2.7 милиона долара.

8. The Pond/Moonlight

10-те най-скъпи фотографии в света

В началото на XX век цветните фотографии били изключителна рядкост. Авторът на „Езеро на лунна светлина“ използвал фотографски метод, измислен от братята Люмиер, който позволява цветовете да се нанесат на ръка върху лентата. Към днешна дата съществуват три варианта на снимката. Всички те са с различни оттенъци на цветовете, тъй като и трите са оцветявани ръчно.


7. Los Angeles

10-те най-скъпи фотографии в света

Андреас Гурски е немски фотограф, роден в Лайпциг. Неговият специалитет са мащабните панорамни фотографии от такъв ъгъл, че изглеждат практически необятни. Подобна е и фотографията „Лос Анджелис“. От височината на птичи полет градът изглежда като поле от далечни изкуствени светлинки. Снимката символизира съвременния свят и мястото на човека в него. Според замисъла на художника, човекът е главният герой в този кадър.

6. 99 Cent II, Diptychon

10-те най-скъпи фотографии в света

Още една снимка на фотографа Андреас Гурски. Фотографията изобразява вътрешността на магазин, в който всичко се продава за 99 цента. Дългите редове, затрупани с цветните кутии на стоките, които се отразяват в стъкления таван, засилват усещането за безкрайно консуматорството в съвременното общество. Снимката беше купена през 2007 г. от украинския бизнесмен Виктор Пинчук. Високата ѝ цена е обусловена преди всичко от името на автора, който вече бил прочут по време на продажбата.

5. Untitled (Cowboy)

10-те най-скъпи фотографии в света

Интересът на фотографа Ричърд Принс към изкуството се заражда, когато той започва работа за списание Time. Там той трябвало да изрязва статии от различни вестници и списания. Така в крайна сметка на страниците оставали само снимките и рекламите. Това го вдъхновило да започне да се занимава с фотография. Днес Ричард Принс се смята за един от най-известните американски художници на своето поколение. Световна известност получава с три снимки, една от които е „Каубой“. Направена е специално за рекламната кампания на цигарите Marlboro. Снимката е продадена за 3.4 милиона долара на търг през 2007 година.

4. Dead Troops Talk

10-те най-скъпи фотографии в света

Подзаглавието обяснява сцената, която е изобразена на снимката – „Гледка след засадата, в която попадат съветски войници в Афганистан, Зима, 1986“. Въпреки реалистичния вид на сцената, кадърът всъщност е плод на аранжирана постановка – всички хора на снимката са актьори. Снимката била заснета в студио, а по-късно обработена на компютър. През 2012 г. фотографията е продадена за 3.7 милиона долара.


3. Untitled #96

10-те най-скъпи фотографии в света

Известна с провокативните си творби, автопортретите на Синди Шърман са изключително популярни сред колекционерите. Имена на своите произведения тя не дава – предлага всеки да помисли върху изображението и неговата история. #96 e една от 12-те фотографии, направени по поръчка на списание Artforum. Героинята от снимката е младо момиче, едновременно съблазнително и невинно, в ръката си държи изрезка от вестник с обяви за запознанства – своеобразен израз на неукрепналата женственост и готовността за раздяла с детството.

2. Rhein II

10-те най-скъпи фотографии в света

Немският фотограф Андреас Гурски е известен със своите широкоформатни фотографии на архитектура и ландшафт. През 1999 г. той създава серия от шест снимки на река Рейн, най-голямата и най-известната от които е „Рейн II“. Снимката е с внушаващите 1,9 х 3,6 м, а заедно с рамката достига до 2,1 х 3,8 м. За тази фотография авторът казва: „За мен това е една алегория на смисъла на живота“. За да постигне усещането за пустинен пейзаж, Гурски прибягва до помощта на компютъра и отстранява някои елементи от снимката: фабрика, пешеходци, велосипедисти. Картината бе продадена през 2011 година на неизвестен купувач за 4.3 милиона долара.

1. Phantom

10-те най-скъпи фотографии в света

Австралийският фотограф Питър Лик счупи всички рекорди за най-скъпа фотография със своя черно-бял „Phantom“, който беше купен на търг за 6.5 милиона долара през 2015 г. „Целта на моите снимки е да заснема силата на природата“, казва Лик за работата си. Фотографът е заснел „Phantom“ в Каньона на антилопата (Antelope Canyon) в Аризона, САЩ. Снимката е запечатила светлинен лъч, който се спуска в пещера през малък отвор, а изпаренията във въздуха създават илюзията за призрачно видение. С професионална фотография Питър Лик се занимава от 30 години и е носител на редица авторитетни награди. Снимал е в цял свят.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.