Над 15 000 снимки от различни краища на света. Такава е равносметката от конкурса National Geographic Travel Photographer 2017. За 29-и път изданието покани всички професионални фотографи и аматьори с усет към кадъра да се включат в надпреварата по издирване на най-добрите гледки от всевъзможни точки на планетата.

Традиционно победителите са класирани в три категории – хора, градове и природа, а голямата награда през 2017 г. получи на Серхио Тапиро Веласко от Мексико заради спиращата дъха фотография, уловила огнения танц на мълния с облак пепел, изхвърлен от мексикансксия вулкан Колима. Снимката на Веласко спечели и първото място в категория „Природа“.

„Когато погледнах дисплея на камерата, всичко на което бях способен бе да се взирам. Това, което виждах, бе невъзможно за проумяване, изображението показваше, как тези невероятни природни сили си взаимодействат с вулкана, докато светкавица осветява цялата сцена. Снимката е невъзможна. Кадърът на живота ми, разкриващ силата на природата“, споделя Веласко.

Норберт Фриц (Унгария) грабна наградата в категория „Градове“ за своята снимка, озаглавена „Нива на четене“, а Ф. Дилек Уйар (Турция) победи в категорията „Хора“ с фотографията си „Поклонение“.

На удостоените с първо място, второ и трето място във всяка категория бяха присъдени парични награди от съответно 2 500, 750 и 500 щатски долара. А като носител на голямата награда, Серхио Тапиро Веласко получи и 10-дневна екскурзия до Галапагоските острови с National Geographic Expeditions.

Ето и 10 от най-добрите снимки от National Geographic Travel Photographer 2017.

Снимки: National Geographic

Ако пътуването до непознати територии ви се е сторило недостатъчно, разгледайте и фаворитите от миналогодишното издание на конкурса. Вижте 10 от най-добрите снимки от National Geographic Travel Photographer 2016.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *