Според много интересно научно изследване дълголетието на хунзите, които обитават високопланинските части на Северен Пакистан, се дължи на редовната консумация на кайсии. Хората нямали проблеми със зрението, независимо от възрастта и не са чували за инфаркт, хипертония, рак, висок холестерол, подагра.
Съвременните лекари обаче предупреждават, че при консумацията на този плод диабетиците, хората с чернодробни проблеми и тези с нарушена функция на щитовидната жлеза трябва да бъдат особено внимателни. Иначе първите данни за кайсиите са открити в древния арменски град Шенчовит, близо до Ереван. За пръв път плодът е споменат преди 4 хилядолетия в писмо на китайски гражданин.
Кайсиевото дърво е топлолюбиво, достига до височина над 8 метра и живее 40-60 години. До Европа плодът достига едва през I век, но дълго време расте само в манастирски и княжески градини. У нас кайсията се превръща в овощна култура след Освобождението, а най-популярни са сортовете Силистренска (компотна), Кишиневска ранна, Унгарска, Роксана и други. Ето 10 причини да консумираме повече кайсии.
1. Кайсиите са богати на съдържание на калий, което ги прави много полезни за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, особено при сърдечна недостатъчност и аритмия.
2. Кайсиите помагат и при анемия заради съдържащото се в тях желязо.
3. Пресните кайсии се препоръчват за хора с хипертония. Те съдържат магнезий, който спомага за регулиране на кръвното налягане.
4. Поради високото си съдържание на калций, кайсиите са препоръчителни при профилактиката на остеопороза. Според научните изследвания за борбата с тази болест оказва и химическият елемент бор, който също се съдържа в тези плодове.
5. Кайсиите имат високо съдържание на бета каротин, който в организма се трансформира във витамин А. Той от своя страна спомага за запазване на доброто зрение и е полезен за косата, кожата, венците и жлезите.
6. Кайсиевият сок действа благоприятно при колити, съпътствани от метеоризъм и дисбактериоза, а за хора страдащи от хроничен запек, се препоръчва приемане на смес от сушени кайсии, сушени сини и мед.
7. Кайсиите имат благотворно действие при хора, подложени на активно умствено натоварване, както и депресия и безсъние, поради богатото си съдържание на фосфор и магнезий.
8. Ежедневната употреба на 100-150 г сушени кайсии спомага за подсилване на имунитета при децата и възрастните хора.
9. Тъй като кайсиите съдържат и витамин С, те се препоръчват и за по-бързо възстановяване след боледуване.
10. Кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В17, който в алтернативната медицина се използва при терапия на рак. Американското дружество за борба с рака изтъква, че заради високото си съдържание на каротин, кайсиите намаляват опасността от рак на ларингса, хранопровода и белите дробове. Имайте предвид, че ядките трябва да се консумират печени.
Историк по образование, Иван няма нищо против да излиза от миналото и да хвърля по един поглед към бъдещето. Музика, кино, история, екзотични места за почивка… това са темите, за които той обича да разказва.
Коментари